Јаковчић: То што усташки поздрав још стоји је скандалозно!

0

То што и даље у Јасеновцу стоји плоча са поздравом „За дом спремни” скандал је светских размера, оцењује Еуген Јаковчић, из хрватске невладине организације Доцумента – Центра за суочавање с прошлошћу. 

„Невероватно је да Влада премијера Пленковића већ месецима не види проблем у чињеници да у непосредној близини места, на којем се догодио геноцид над Србима, Холокауст над Јеврејима и страдања антифашиста, стоји плоча с усташким поздравом“, рекао је Јаковчић за Тањуг.

Тај поздрав је, објашњава, био мера и домашај те на расним законима утемељене државе и у Хрватској прошлости је значио само смрт и ништа друго.

„Они који су подигли плочу на том месту желе искључиво и само рехабилитирати “тековине“ НДХ, а то су искључиво и само већ споменути геноцид, холокауста и страдања“, истиче Јаковчић.

Он каже да Министартсво правосуђа Хрватске може, ако жели, кроз хитну законску процедуру ствар решити у року од неколико недеља и заувек спречити регистрацију било чега с тим поздравом.

Спорну плочу су у Јасеновцу, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, поставили ветерани Хрватских одбрамбених снага (ХОС) 5. новембра прошле године и од тада траје оштра расправа, не само у Хрватској, о њеној судбини.

Тањугови саговорници у хрватској влади прошле седмице најавили су да ће Влада врло брзо наћи решење за њено уклањање.

Тако је Александар Толнаеур, председник Савета за националне мањине Републике Хрватске, рекао Тањугу је да је ће се брзо решити тај „регистрацијски проблем“.

Према његовим речима, он је последица прелибералног хрватског закона о регистровању Удружења, а који је дозволио Удружењу брананитеља да усташки поклич „За дом спремни“ региструје као свој грб.

Tanjug

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*