Јакша Шћекић: „Немирно је у целом свету па је логично да и код нас буде трзавица.“ (ВИДЕО)

ТВ Пинк, Прелиставање, гост Јакша Шћекић, Ројтерс

0

Гост Јутарњег програма ТВ Пинк у рубрици Прелиставање је Јакша Шћекић, новинар и продуцент агенције Ројтерс.

И даље је све око Трампа у жижи интеросавања јавности, сматра Шћекић.

– Трамп је најавио да ће већ првог дана да поништи Пацифички трговински споразум што може да буде врло интересантно. Он је још увек непознаница, нарочито око спољне политике. Можда нас изненади пријатно или непријатно. Можда изненади и себе.

У домаћој јавности, вест дана је убиство мигранта.

– То може да има импликације за будућност. Било је слично у Суботици, свакодневно се дешавају инциденти међу њима. Они тумарају по Београду. Услови у којима живе су апокалиптични. Они сад имају срећу што је 18 степени, али шта ће када буде нула. Фрустрирани су јер не могу напред, а неће назад. Не верујем да овде могу да нађу посао. А све су млади људи. Наши центри су пуни. То може да буде главобоља за Београд и власт. Орбан је рекао јасно да не пристаје на систем квота које Брисел хоће да наметне за мигранте. Његово објашњење је да су мигранти променили етничку слику неких градова у Европи и неће да га сутра питају шта сте урадили од Мађарске.

Због свеукупне ситуације код нас, у региону, Европи и свету, Шћелић очекује „ресет“.

– Имали сте Трампа, Брегзит, Марин ле Пен води, терористи се хапсе, немирно је у целом свету па је логично да и код нас буде трзавица. Неки ресет очигледно престоји. Колико ће ти тектонски поремећаји да буду велики видећемо. Србија постаје полако лидер у региону и ставрно је битно да та пруга ка Будимпешти буде што пре готова. Жао ми је што са Хрватима немамо тако добре односе као са Мађарима. Треба што пре направити све договоре са Кинезима, Кина ништа не ради данас за сутра, рачунају на 100-200 година унапред. Одлично је то са визама, укидање, пруга ка Будимпешти, видим да ће и пут. Само нек се нешто ради и гради и отвара.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*