Јеврејска општина Београд: Милан Недић је активно учествовао у Холокаусту!

Јеврејска општина против Недића: Ако би био рехабилитован то би била нечувена одлука Србије

0

Јеврејска општина Београд сматра да је ратни премијер Србије Милан Недић активно учествовао у Холокаусту, те је заинтересована за активно учешће у поступку његове рехтабилитације, који је у току пред Вишим судом у Београду.

Пуномоћник Јеврејске општине Зоран Наумовић каже да ће она уложити све законске могућности да захтев за рехабилитацију буде одбијен, пишу „Вечерње Новости“.

У поступку ће зато, потврђује Наумовић, предложити саслушање еминентних историчара, научника и стручњака за област Холокауста, који ће изнети факте везане за погром припадника јеврејске заједнице.

– Правни интерес Јеврејске општине Београд да се одбије захтев за рехабилитацију Недића заснива се на томе да је, према општепознатим историјским подацима, он активно учествовао у Холокаусту, који је на територији данашње Србије спровођен над припадницима јеврејске заједнице током Другог светског рата. Непријатна је истина за историју српског народа да је, у августу 1942. године, дакле у време Недићеве владе, Србија проглашена „подручјем очишћеним од Јевреја“ констатује Наумовић з Новости.

Он је додао да би ова рехабилитација представљала обезвређивање неспорних историјских чињеница, и била увреда за све жртве и наследнике преживелих.

– Уколико би суд усвојио захтев, Србија би претрпела моралну и политичку штету и постала јединствена у свету по таквој нечувеној одлуци – каже Наумовић.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*