ЈИ ИСПЉУВАО РУСИЈУ И ПРЕТИ СРБИЈИ У СРЕД БЕОГРАДА: Москва жели да будете слаби и подељени!

0

„Човек за Балкан“ Стејт департмента Хојт Ји изјавио је вечерас у Београду да не зна зашто Русија инсистира на дипломатском имунитету њеног хуманитарног центра у Нишу.

Уз констатацију да САД подржавају европске интеграције Србије, Ји је рекао да би Београд требало да постави питање шта Москва чини како би Србија испунила циљ прикључења Европској унији и додао да не зна како би хуманитарни центар са дипломатским имунитетом могао допринети остварењу тог циља.

Руска визија Западног Балкана је много другачија од визије САД и ЕУ и жеље да Србија буде што боље интегрисана у Европу. Москва жели да Западни Балкан буде слаб и подељен, навео је Ји.

Ји је рекао да су лидери Србије дали до знања да су опредељени да пред лице правде буду изведене све особе одговорне за убиство 1999. године тројице америчких држављана – браће Битићи, као и многе жртве ратних злочина.

Охрабрујемо власти Србије да јавности покажу да су посвећене извршењу правде. Није добро када особа одговорна за ратне злочине може бити постављена да предаје на Војној академији. Тиме се не шаље позитиван сигнал да је влада посвећена кажњавању ратних злочина, без обзира да ли је неко био у затвору или не, оценио је Ји после учешћа на 17. економском самиту Србије.

Ји је навео да се политика САД према Западном Балкану није променила за протеклих 20 година.

Наш циљ је безбедна и стабилна Европа, укључујући и Западни Балкан, констатовао је Ји.

Дијалог Београда и Приштине је тежак, али је дао резултате, рекао је Ји и додао да су САД од почетка укључене у бриселске разговоре.

Ји је оценио да је потребно да земље Западног Балкана направе стратешки избор, као што је прикључење ЕУ.

Уз оцену да „бити између две стране није јасна порука“, Ји је изјавио да се не може истовремено седети на две столице, посебно ако су далеко и уколико се може пасти са велике висине.

Једно су речи, а друго да се то заиста одреди као стратешки приоритет. Важно је да Србија буде јасна у слању поруке да дела говоре више од речи и колико прихвата европске вредности, навео је Ји.

Ји је рекао да се опасност од сукоба на Западном Балкану не може минимизирати и да постоји ризик да се нека варница искористи за изазивање конкфликта.

Одговор Мирослава Лазанског на негодовање америчког амбасадора Кајла Скота поводом постављања генерала Лазаревића на место професора Војне академије, које је данас поновио и Хојт Ји

 

ФоНет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*