Још један намет: Родитељи ће плаћати ако деца беже са часова!

0

Родитељи чија деца беже са часова требало би да плаћају новчану казну због тога, предлаже нови министар просвете Младен Шарчевић

Он је свој револуционарни предлог поткрепио потребом за већом одговорношћу родитеља и образовању младих и навео примере из света где се за 20 неоправданих часова плаћа чак 1.500 евра.

Просветни стручњаци углавном су сагласни с овим предлогом и напомињу да се у Србији сваке године направи око четири милиона неоправданих часова, што је веома забрињавајуће.

Баш због те цифре, министар је затражио да родитељи имају далеко активнију улогу у усмеравању деце ка школи.

– Од Министарства за рад затражићуда се постави питање о одговорности породива ученика који беже са часова. У свету се за то зна цена – 20 изостанака једнако 1.500 евра, па ви видите како ће да се смањи изостајање – објаснио је Шарчевић.

Председник Форума средњих стручних школа (ФССШ) Милорад Антић подржава предлог јер сматра да ђаци у Србији имају превелики број изостанака, пошто сваки ученик у просеку направи 81 изостанак, што збначи да из школе одсуствује 15 радних дана.

– Изостанке највише бележе ђаци трогодишњи и четворогодишњих школа машинског, грађевинског и текстилног смера. Ситуација је врло озбиљна и зато подржавам предлогминистра просвете да се новчано казне родитељи чија деца праве изостанке. Такођем требало би увести новчане казне за све родитеље чија деца вичу, малтретирају и псују наставнике, а таквих је много – каже Антић.

С друге стране, почасна председница Форуме београдских основних школа (ФБОШ) Радмила Додић сматра да је предлов непромишљен и да му није место у просветном систему.

– Верујем да „Ударање“ по родитељском новчанику није решење. Уосталом, највише изостанака праве бахата деца чији родитељи ће учинити све да их спасу казне и оправдају њихово понашање. Платиће казну, а њихова деца ће наставити по старом. Са децом која беже са часова требало бид а разговарају професори, педаговзи, психолози и ентри за социјални рад и да у сарадњи са родитељима заједно пронађу решење за овај проблем – сматра Додићева.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*