Јовановић: „Саботажа” Велике Британије кратког даха

0

Oдлука Велике Британије да не стави КиМ на дневни ред Савета безбедности УН није изненадила бившег дипломату Владислава Јовановића, који каже да се процес решавања проблема Косова у УН, и шире, не може и неће прекинути, уколико ми сами то не учинимо, а да Лондон може на кратко да саботира расправу у СБ за месец дана, али не и да скине то питање са дневног реда.

„Ништа ново што се Велике Британије тиче. Она се традиционално уздржано, резервисано, врло често и негативно односила према нама. То је већ последица генерацијског става према нама”, рекао је Јовановић Танјугу.

Он је мишљења да Велика Британија ипак не иступа сама, јер, иако тако изгледа, не може се замислити да та земља буде против нас, а да иза ње не стоје САД, бар прећутно.

Сматра и да релативно отварање САД према нама у последње време, које је добро по себи и што треба да узмемо озбиљно у обзир, не мора да значи и оно што ми прижељкујемо и очекујемо и због тога не треба превише еуфорично да се односимо према томе.

„Ово што су Британци учинили је знак за опрез и према америчком посредовању, јер све док Америка не да довољно доказа о свом другачијем ставу према нама, конструктивнијем и пријатељскијем, ми немамо никаквог разлога да мислимо да су се променили”, напомиње Јовановић.

Став САД о теми Косова у УН идућег месеца, када они буду председавајући, биће, каже Јовановић, најбољи тест – да ли је Америка иза Британије и тада ће се, каже, карте отворити и моћи ћемо да их „прочитамо”.

Сматра да се разматрање извештаја генералног секретара УН о Косову може избећи овог, можда и следећег месеца, када Саветом буду председавале САД, али да ће извештај свакако бити „уведен” на седницу, иако са закашњењем, кроз три месеца, тако да они неће успети у основној тези да питање Косова скину са дневног реда рада УН.

Указује и да су они везани законском обавезом, Резолуцијом 1244 СБ УН, која је принудна и обавезујућа за све, да прихвате да Косово буде тема сталног рада у том телу светске организације.

Према његовим речима, Велика Британија ће добити нешто од онога што је очекивала, а то је, каже, да светска јавност за релативно дуже време почне да се бави другим питањима, а да Косово буде мало гурнуто, полузаборављено, али ће то питање, уверен је, кроз три месеца поново бити на дневном реду.

„Њихов је циљ да тај полузаборав полако прерасте у потпуни заборав и да се то питање од стране свих прихвати као да је решено једном за свагда. Међутим, кроз три месеца ће ствар поново да буде ту, и они ће морати опет да живе са тим нежељеним, ‘општинским дететом’, које је терористичка држава Косово, коју су они створили”, подвукао је Јовановић.

Због тога подвлачи да се процес решавања проблема Косова у УН и шире не може и неће прекинути, већ Британци могу само за тренутак да саботирају расправу у СБ УН за који месец, али не могу да га скину са дневног реда, уколико ми сами то не учинимо, у шта он лично не верује.

Упитан да ли ће изостанак теме Косова на седнице СБ УН утицати на дијалог Београда и Приштине, Јовановић каже да ће се сигурно повећати притисак на нас, да прихватимо завршницу онако како су је они замислили, али да не верује да ће у томе успети.

„То значи да испустимо последњу карту из руку, нашу тапију, за неко магловито обећање да ћемо једног дана стићи у Брисел, или да ће нас на неки други начин, инвестицијама или некако другачије наградити. Не верујем да ћемо ми тако лако пасти на ‘песму сирена’, већ да ћемо одбити све недостојне понуде, колико год то изгледало тешко за нас”, закључио је Јовановић. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*