Јовановић: Управа полиције на страну оних који у њеним униформама злостављају грађане

0

Саопштење Управе полиције-ЦБ Подгорица да им није било пријављено окупљање полицијских службеника испред Основног суда у Подгорици од стране Синдиката УП и да се ради о самоиницијативном окупљају чланова синдиката по члану 13 Закона о јавним окупљањима је скандалозно прикривање кршења закона и представља отворену подршку службеницима полиције који су извршили полицијску тортуру и злостављали грађане, изјавио је Никола Јовановић, функционер ДНП-а и ДФ-а.

На овај начин је Управа полиције отворено стала на страну оних који су у њеним униформама злостављали грађане Подгорице и подржала ставове њихових колега који су својим присуством испред суда, у тренутку када се одлучивало о одређивању притвора, извршили отворени притисак да њихове колеге буду пуштени да се бране са слободе“, поручио је Јовановић и додао:

„Сасвим је јасно да Управа полиције и њени функционери стоје иза овог окупљања иначе би у супротном поступили по закону и покренули прекршајне и дисциплинске поступке против организатора овог ”спонтаног” јавног окупљања“.

Јовановић је истакао да је симптоматично што исти нису осудили и евидентну повреду радне дужности јер су службеници УП у току свог радног времена протествовали у униформама иако је то супротно закону и полицијској етици, а многи од њих су и том приликом носили службено наоружање и на мјесто окупљања су дошли службеним аутомобилима.

Сходно Закону о јавним окупљањима и припредбама, Јовановић истиче да јавно окупљање подразумијева свако окупљање више од 20 лица на отвореном простору ради изражавања политичких, социјалних и других увјерења и циљева, протеста, интереса и различитости.

Организатор је дужан да поднесе писану пријаву за одржавање јавног окупљања, најкасније пет дана прије његовог одржавања. Пријава се подноси полицији у мјесту одржавања јавног окупљања. Цјелокупна јавност је имала прилику да се увјери да је на овом скупу било присутно преко 20 службеника УП и евидентно је да се у законском смислу радило о јавном окупљању, које није пријављено и које није одржано у складу са законом, због чега се морају предузети санкције према организаторима овог дешавања.

„Нетачно је да се радило о спонтаном окупљању и Управа полиције намјерно дезавуише јавност и саопштава нетачне тврдње. Законом је прописано да у случају да на отвореном простору, прикладном за јавно ненасилно изражавање политичких, социјалних и других увјерења дође до окупљања више од 20 лица, које се може појавити као реакција на одређена дешавања, а које се није могло предвидјети, полицијски службеник ће упознати учеснике тог окупљања да окупљање није организовано у складу са законом и упозорити их да су дужни да поштују закон“, истакао је Јовановић.

Дакле, наставља Јовановић, обавеза УП-ЦБ Подгорица је била, да уколико нису имали сазнања да њихови службеници планирају “спонтано окупљање”, одмах по окупљању испред Основног суда, упуте полицијску патролу која ће колегама саопштити да нису пријавили јавно окупљање, да су се окупили на мјесту на којем се протест не може одржати и исте позвати да се мирно разиђу. Он објашњава да уколико би одбили такво наређење, даље би услиједила примјена закона која би подразумијевала даљу примјену овлашћења, па и примјену средстава принуде.

Управа полиције покренула преко 30 прекршајних поступака против ДФ-а

„Свједоци смо како је Управа полиције поступала када се радило о окупљанима које је организовао Демократски фронт и примјене грубе и непримјерене силе према окупљеним грађанима и полицијске тортуре за које нико није одговарао. Управа полиције је покренула преко 30 прекршајних поступака против Демократског фронта иако је на некима било присутно незнатно преко 20 грађана“, подсјетио је Јовановић и додао:

„Последњи догађај када је са рачуна конституената ДФ принудно наплаћено 12.000 евра за протестну шетњу 23 лица која се одржала у Шавнику, најбоље показује селективност у примјени закона и бруталне злоупотребе од стране полиције. Са једне стране, злоупотребом службене дужности и овлашћења покрећу се неосновани поступци против ДФ док се на другој страни пружа заштита службеницима Управе полиције који крше закон“.

Јовановић истиче да ово упућује на јасан закључак да је ова акција осмишљена и спроведена од стране врха Управе полиције као би се извршио притисак на суд да кршиоцима закона у полицисјким униформама не буде одређен притвор.

„Оваква дешавања су јасан показатељ да су у Црној Гори интитуције система у ствари пунктови за обрачун са политичким неитомишљеницима и да ће сваки послушник који крши закон бити заштићен од примјене закона и тако неће одговарати за сва прекршајна и кривична дјела која почини. Овим је још једном доказано да закон у Црној Гори не важи ни за кога, јер се политички неподобни кажњавају супротно закону, док су извршиоци ДПС криминалне политике изнад закона. Управа полиције је у дешавањима последњих дана показала своје право лице које се указало још приликом насилног разбијања грађанских протеста ДФ“, нагласио је Јовановић.

„Због свих ових примјера полицијске тортуре и тешке срамоте које је ова, некада часна професија доживљела, дугогодишњи руководиоци би морали бити смијењени по хитном поступку, на челу са директором полиције Славком Стојановићем и министром унутрашњих послова Мевлудином Нухоџићем, а сви појединци који су кршили закон под њиховим руководством процесуирани и санкционисани по закону. То се по обичају неће догодити јер је Управа полиције један од главних полуга власти ДПС-а и ужива пуну политичку и институционалну заштиту за све незаконитости које спроводи, која очито долази од врха Владе Душка Марковића који се није ни огласио по овом питању“, закључио је Јовановић.

in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*