Јовановић: Вучић има прилику да помири Србију са суседима

0

Председник Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић сматра да је будућност целог Балкана јасна и да су интеграције у Европску унију и улазак у НАТО нешто што грађанима свих земља региона гарантује мир, што је предуслов било каквог даљег економског опоравка.
Јовановић је у интервјуу за сарајевски „Дневни аваз“ оценио да председник Србије Александар Вучић има прилику коју је имао мало који председник пре њега, а то је да уз подршку коју је добио на последњим изборима „промени спољнополитички курс Србије и да коначно помири Србију са својим суседима“.

Јовановић сматра да Србија не може више да издржи да са свим суседима има нерешене проблеме који оптерећују свакодневни живот људи, а да посебно место треба да има Босна и Херцеговина.

Према Јовановићевим речима, Србија треба да буде пажљива у односима према БиХ и да инсистира на реформама које ће од БиХ направити одрживу земљу.

Такође, Јовановић каже да Дејтонски споразум треба стално унапређивати и тражити моделе који ће коначно извести БиХ из „слепе улице“ у којој се предуго налази. Сматра и да је Додиково позивање на Србију и тражење партнера у Београду уместо у Сарајеву „лоша политичка пракса која мора бити прекинута“.

„Русија утиче на Балкан онолико колико јој се дозволи“

– Моја обавеза је, превенствено, да подржим Вучића у случају да закорачи у тај простор коначног помирења који би нам свима олакшао животе – рекао је Јовановић.

Коментаришући изјаву бившег председника Томислава Николића да се „нада да ће једног дана Србија и Република Српска бити једно, Јовановић каже да је тиме показао да афирмише националистичку политику и да ће „остати снажан савезник Милораду Додику и свима којима није у интересу целовита БиХ и РС као део ње“.

Међутим, Јовановић оцењује да националисти данас не представљају реалну опасност за суседе Србије, нити су они снажни да врше било какву власт.

Он у интеграцијама са Западом, поправљању односа са суседима и чувању мира, види решење за проблеме српског друштва.

Када је у питању утицај Русије на Балкану, Јовановиоћ сматра да је она присутна „у оној мери у којој земље које се налазе у њеној такозваној „сфери утицаја“ то дозволе, односно колико храбрости имају те земље у одабиру свог европског пута“.

Блиц

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*