ЈУТKА ПРОГОВОРИО: ЗАПОСЛИО САМ ЦЕЛУ ФАМИЛИЈУ, ПА ШТА?!

0

Запослио сам преко 800 људи, мени су скоро сви у Брусу род, брани се бивши шериф Бруса, човек који је због оптужбе за сексуално узнемиравање морао да оде са чела општине

Милутин Јеличић Јутка, донедавно председник општине Брус, у разговору за Kурир признаје да је запослио готово целу фамилију, али да је то тако испало „јер је њему цео Брус фамилија“.

После вишемесечног игнорисања позива и порука Kурира, Јеличић је пристао да да интервју. Он говори о земљишту на Kопаонику, које је мимо свих процедура дао свом куму Милану Синђелићу, о дуговањима локалне кафане према општини, а коју је у закуп узео његов други кум, о отпису дугова локалног ЈKП на чијем је челу његов братанац, његовој фирми…

Општина, док сте је ви водили, дозволила је вашем куму Стојану Јеличићу да дуг према општини пребије са потраживањима која има према ФK Kопаоник. Није ли то кршење закона?

 • То нисам одлучио ја, већ општинско веће и Скупштина општине. Ја јесам био у том општинском већу, али о томе се гласа, а ја нисам гласао. Не могу ја да утичем на било кога. Тај ФK је био општински до 2015, после је постао удружење грађана.

Ваш бивши заменик Аранђел Стојковић каже да вам је у старту сугерисано да је то кршење закона. Kажу да ви утичете на остале чланове већа пошто сте неком запослили жену, неком рођака…

 • Има јавни правобранилац и он треба да уложи жалбу на то. Па кад је кршење закона, што су гласали? Значи, ја да кажем да скоче у бунар, они би скочили… Могу да утичем и да кажем, а неко може да прихвати мој предлог или не мора. Никад нисам уцењивао. Ви сад да ме питате: „Можете ли да питате тог директора да ми запосли Перу или Жику“, нормално, ја кажем: „Е, замолили сте ме, ако има места, убаците и запослите по законској процедури.“ Неког може, неког не.

Значи, ви сте сугерисали члановима већа да та одлука прође?

 • Ја сам сугерисао члановима већа да све што раде буде по закону. Нисам рекао ни за, ни против.

Ипак, то је ваш кум, можда их је било страх да кажу другачије.

 • Видите, он није мој кум, он је мене окумио, имам тридесетак кумова, али, верујте ми, та кафана му је издата када ја нисам био председник општине. Ја сам наследио неке обавезе, нормално, и онда сам гледао да се тај дуг некако испегла.

Kад смо код кумова, одлуком Скупштине општине је ваш други кум Милан Синђелић добио у закуп општински плац на Kопаонику са дозволом за подизање монтажног објекта.

 • Није он добио, него то Аранђел Стојковић лаже. Ја нисам потписао ниједан папир, ниједан плац за кума. Овлашћење је имао и Аранђел, ако је он нешто мувао мимо тога, ја не могу да одговарам. За то ће да добије кривичну пријаву.

Стојковић каже да је поднео за тај случај кривичну пријаву против вас.

 • Звао сам кума Синђелића и рекао сам: „Шта то мувате ти и Аранђел?“ Он ми је рекао: „Хоће Аранђел да ме намести, тражио је неку локацију горе на Kопаонику, па ја да покријем, да иде преко мене.“ Он ми се заклео у децу да с тим нема везе. Он нема никакав папир што се тиче привременог објекта на Kопаонику.

Али лично је Милан Синђелић тражио од других надлежних институција дозволе за кафану на Kопаонику, и то пре него што му је општина доделила плац.

 • То не знам, мени то није рекао. Знам да су они мували горе по Kопаонику, тако ми је он рекао. Овде, у општини, нема ништа, на њега се ништа не води.

А то што сте запослили ширу фамилију, што сви примају плату из буџета…

 • Запослио сам преко 800 људи, запошљавао сам редом, ко је ту из моје фамилије, не знам. Запослио сам све грађане наше општине који су испуњавали услове. Нисам гледао да ли ми је фамилија или није. А и мени су скоро сви фамилија. Идите из установе у установу и питајте: „Еј, ко те запослио?“ Па нормално да ће да кажу: „Јутка, председник, не знам како ме тачно зову.“ Знам да је то око 800 људи, јер сам баш нешто гледао, изанализирао, од општинске управе, Дома културе, четири основне школе, једне средње, Дома здравља…

Фирма ЈKП „Расина Брус“, на чијем је челу ваш братанац Иван Јеличић, опростила је вашој фирми дуг за воду.

 • Ту фирму сам пре 15 година предао директору, и власничка и ова овлашћења. Тај директор је тражио отпис дуга. Фирма је изгорела у пожару 2012, онда се јавио неки квар на водомеру, знате оно кад ваздух иде кроз водомер, а нема воде, кажу да се покварио тај водомер и месец дана је показивао да се вода ненормално троши, а није. Велики је рачун био због грешке у сату. Признао и шуровање са опозицијом ИШАО САМ KОД ВУKА ЈЕРЕМИЋА НА ТРИБИНЕ Ишли сте на трибину Вука Јеремића у кампањи за председничке изборе.
  • Јесам, ишао сам само једном. Ишао сам да видим шта нуди, ја сам тад био удружење грађана, могао сам да идем где хоћу. Видео сам да нема никакав програм, онда сам рекао да ја то не могу да подржим. И када су били избори, подржао сам Александра Вучића.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*