Како је бела застава постала симбол предаје

0

Војници су хиљадама година користили белу заставу како би означили капитулацију. Римски хроничар Ливије описао је картагински брод украшен белом вуном и гранама маслине као симбол преговора током Другог пунског рата, а Тацит је касније забележио да су беле заставе биле подигнуте да би означиле предају Вителијевих снага у Другој бици код Kремоне.

ећина историчара верује да је бела застава коришћена зато што се лако разликовала у жару борбе. Пошто је бела тканина била уобичајена у античком свету, сматра се да су војници користили материјал који им је био при руци како би у брзини показали своју немоћ и зауставили борбу. Бела застава је касније постала добро позната у ратовању на западу, али истраживања показују да је у Kини, током владавине источне династије Хан, почела да се користи у прва три века нове ере независно од западног света. Бела боја је у Kини дуго била у вези са смрћу и жалости, тако да су кинески војници вероватно током предаје користили белу заставу како би исказали тугу због пораза.

У новијој историји бела застава је постала симбол не само за предају, већ и за жељу да се прогласи примирје и започну преговори на бојном пољу. Средњовековни гласници носили су беле барјаке како би се разликовали од бораца, а војници у Америчком грађанском рату махали су белим заставама пре него што би подигли рањенике. Различита значења беле заставе касније су кодификована Хашком и Женевском конвенцијом у 19. и 20. веку. Исти ови споразуми забрањују коришћење беле заставе за лажну предају како би се непријатељској војсци направила заседа.

 

 

 

Кафенисање

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*