Kако је Болница шкотских жена помагала српским војницима у Првом светском рату?

0

Према доступним историјским подацима, Болнице шкотских жена су током Првог светског рата, кроз разне активности женских организација, у Великој Британији прикупиле хуманитарне помоћи и санитетског материјала у данашњој вредности од 53 милиона фунти, а током добровољне службе у Србији је преминуло 19 чланица Болница шкотских жена

У единбуршкој Kатедрали Светог Егидија, матичној катедрали Шкотске презбитеријанске цркве, данас ће бити одржана велика комеморативна свечаност у част Др Елси Инглис и Болница шкотских жена, које су биле ангажоване у Србији током Првог светског рата.

Др Елси Инглис (1864-1917) је британска хуманитарна радница и активисткиња за друштвену еманципацију и политицка права жена. Била је једна од првих жена које су завршиле студије медицине на Универзитету у Единбургу. Након што је, после избијања Првог светског рата, британско Министарство одбране одбило да је ангажује у војној служби, отпутовала је у Србију, где је основала Болнице шкотских жена.

У санитетским јединицама докторке Инглис је, у различитим улогама (од лекара до помоћног особља и возача), учествовало више од 600 добровољки из Шкотске, али и из других крајева Велике Британије.

Болнице шкотских жена су током епидемије пегавог тифуса деловале у многим српским градовима, попут Ваљева, Kрагујевца, Младеновца, Пожаревца, Врњачке Бање, Чачка, Врања, Ниша, Бајине Баште итд. Део особља Болница шкотских жена се са српском војском повлачио преко Албаније, док је Елси Инглис, после краћег боравка у немаћком заробљеништву, своју мисију наставила на румунском и руском фронту.

Према доступним историјским подацима, Болнице шкотских жена су током Првог светског рата, кроз разне активности женских организација, у Великој Британији прикупиле хуманитарне помоћи и санитетског материјала у данашњој вредности од 53 милиона фунти! Током добровољне службе у Србији је преминуло 19 чланица Болница шкотских жена. Докторка Елси Инглис је била прва жена која је одликована највишим српским одликовањем „Орден белог орла“, као и орденом Светог Саве. Од марта 2015. године резиденција британског амбасадора у Београду носи њено име.

Непосредни повод за комеморацију је обележавање стогодишњице од смрти докторке Елси Инглис. Свечаности ће присуствовати премијерка Шкотске Никола Стерџон, бројни поштоваоци и потомци учесница Првог светског рата, представници дипломатског кора, укључујући и британског амбасадора у Београду, Дениса Kифа. Испред британске краљевске породице свечаности ће присуствовати краљевска принцеза Ен, једина ћерка краљице Елизабете ИИ и принца Филипа.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*