КАКО ЈЕ НАТО ТРОВАО СРБИЈУ: „Италија даје документе у вези са истрагом последица бомбардовања

0

Чланови комисије која је водила истрагу смртних случајева италијанских војника у мисијама у иностранству, биће консултанти Србији и презентоваће све што знају, најавио је председник комисије за истраживање последица НАТО бомбрадовања Дарко Лакетић.

Комисија италијанског парламента, која је водила истрагу о смртним случајевима код италијанских војника у мисијама у иностранству, уступиће српској Комисији за истраживање последица НАТО бомбрадовања њихов извештај и читав низ докумената који ће помоћи Србији у истрази, речено је у Скупштини Србије.

Председник српске комисије Дарко Лакетић рекао је на заједничкој конференцији за новинаре са Ђан Пјером Скануом, који је водио италијанску комисију, да је договорено преузимање комплетне документације коју је Италија прикупила, као и доказа у вези са обољевањем становништва и загађењем животне средине.

Истакао је да ће чланови италијанске комисије бити консултанти Србији и презентовати све што знају, а на располагању ће, додаје, бити и њихови правни тимови.

„Комисија италијанског парламента је имала могућност и тужилачке истраге“, рекао је Лакетић.

Говорећи о сарадњи са колегама из Италије, Лакетић је навео да постоји договор око заједничког деловања према ЕУ, којој ће послати захтев да финансијски помогне да се уради комплетна анализа о контаминацији животне средине и асанација тамо где је она потребна.

„Договорили смо да имамо заједнички наступ и везано за то да тражимо додатну помоћ ЕУ за лечење оболелих у нашој земљи тамо где је то неопходно“, истакао је Лакетић.

Лакетић је најавио да ће прва седница Комисије за истрагу последица НАТО бомбардовања бити одржана у Врању, где је планиран и обилазак девет локација које су означене као контаминиране и истакао да је убеђен да ће Србија доћи до истине.

„Рад италијанске комисије резултирао је пресудама“ 

Скану је рекао да је формално препознато и признато да је од осиромашеног уранијума страдало више од 400 људи, од азбеста 1.200, а ако се укључе и други разлози, као што су тешки метали и други узроци, говори се о 2.000 мртвих и 7.000 оболелих.

Нагласио је да је убеђен да ће српска комисија урадити одличан посао.

Према његовим речима, рад италијанске комисије резултирао је пресудама против одговорних у војном врху.

Навео је да су резултати Комисије италијанског парламента унели револуцију у решавање проблема свих оних лица која су оболела због контаминиране животне средине.

Скану је прихватио да на Сардинији, на иницијативу Дарка Лакетића, буде домаћин деци српских ратних ветерана и наших људи који су погинули дајући живот за слободу.

РТС, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*