Како је почео сукоб Балашевића и Боре Чорбе

0

Човек који је написао ‘Лепу протину кћи’, унапред је амнестиран од сваке глупости коју учини. И за човека који напише ‘Погледај дом свој, анђеле’, важи исто…

Тихи рат између Боре Ђордевића, фронтмена Рибље чорбе, и Ђорда Балашевића који траје пуних 40 година недавно је поново привукао пажњу, пошто је Бора у својој збирци, једну од песама посветио Балашевићу.

Бора је гостујући у емисији ТВ Пинк читао део своје нове књиге, а дотакао се и песме „Предејане“. Један од стихова гласи.

„Не смем по њима да уринирам јер ме они неизмерно воле, у супротном дражи ће им бити Ђоле. А он од своје Оливере нити пиша, нити се*е“, стихови су из Ђордевићеве песме у новој збирци.

Након тога, огласио се и Балашевић. На концерту недавно одржаном у Београду рекао је:

„Мој некадашњи колега из бенда за Нову годину наступа као предгрупа Аци Лукасу“.

У актуелном броју Недељника, Александар Апостоловски писао је о феномену Боре Ђорђевића, поводом „Андрићеве награде“ коју је добио. Однос са Балашевићем као тема, није се могао избећи:

„Бора и Ђоле су свирали заједно у ‘Раном мразу’. Али меланхолични Лала и жестоки Чачанин никако нису могли да споје своје таленте, већ је свако отишао на своју страну.

Не памтим када се то догодило. Могуће да је то било онда када су Дорћолци изводили диносаурусе у шетњу, а Kарабурмци ложили логорске ватре и понеког Земунца гостујући у Звездарској шуми, док је Влада Јанковић Џет изгледао као Деда Мраз преквалификован у хевиметалце.

Бора је био замрзнут у акустичном, ‘Раном мразу’. Иако се обојица сада ваде да ни тада нису могли да се гледају ни кад спавају, а камоли да свирају заједно, реч је заправо о две величине које нису могле да обитавају у истом бенду.

Њихово заједништво било би идентично партнерству између Буковског и Јесењина. Ђоле је свој таленат најпре исказао у водвиљу, снимајући скеч-песму ‘У раздељак те љубим’. Тај сингл је доживео невероватан успех и док се веровало да је на сцени тек прошишао један од случајних пролазника, Ђоле паралелно ради на два фронта: очарава ЦK СKЈ револуционарним заносом, што га је инаугурисало у тамбурашког Бошка Буху у сумрак титоизма, наговештавајући истовремено велики таленат баладом ‘Живот је море’. И када је ломио багрење, дајући шансоњерски допринос Kосовском циклусу, и када је говорио да рат „није био нацртан па да га обришеш песмом као гумицом“, и када је написао химну грађанског протеста ‘СлободаНе’, а сада ‘Дно дна’, паралелно је стварао песме које су постале евергрин.

Бора је, после одмрзавања, основао ‘Рибљу чорбу’ и започео рат са естаблишментом и рибама које су га шутнуле опором поезијом и снажном гитарском свирком, да би касније наставио да води углавном рат против самог себе и свих осталих.

Сукоб Боре и Ђолета је зато забаван, јер човек који је написао ‘Лепу протину кћи’, унапред је амнестиран од сваке глупости коју учини. И за човека који напише ‘Погледај дом свој, анђеле’, важи исто…“, пише Апостоловски.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*