Kако најлакше можемо да се отрујемо брзом храном у Србији

0

Kроз приче срећних добитника мале лутрије тровања и сведочења запослених у локалима брзе хране, сазнала сам која су јела сигуран згодитак и како и зашто до тровања долази.

Одувек сам волела „уличаре“ више од фенси ресторана. Мали локали имају оно нешто, неку посебну драж, занимљивији укус, опуштенију атмосферу за јело, додају оно нешто посебно. Штета само што то нешто „екстра“ што се добије уз храну често може да буде тровање.

Сви се вадимо на брз лајфстајл кад је у питању брза храна. „Немам времена да кувам“, „Редови у продавницама су епски“, „Долазим мртва са посла, не стижем“, а реално, сви само заиста много више волимо ту храну од онога што сами спремамо, чак и уколико не увлачимо дозу лењости у целу причу.

Нажалост, већина наших омиљених места долази са дозом опасности. Ми је често игноришемо по принципу „неће мене“, а онда се баш мени деси, и ђаво ми је крив, и мрзимо цео свет пар дана, а онда поново у фаст фуд или кафић.

Kроз приче срећних добитника ове мале лутрије сам дошла до информација која јела су најсигурнији згодитак, а запослени у локалима брзе хране, кафићима и великим фаст фоод ланцима су нам рекли како и зашто до тровања долази.

Топла чоколада

Сандра Ј. (27), Београђанка која је годинама радила у кафићу, прича ми да је то нешто што обавезно треба избегавати. Оно што се сервира као топла чоколада ће често бити чоколадни пудинг или какао са много густина. Иако не звучи као велика разлика, превише густина може да изазове озбиљне стомачне проблеме у виду надимања, проблема са пробавом и бола.

– Десило ми се да сам попила лошу топлу чоколаду у месту које је део већег ланца. На путу од тог кафића до куће сам посетила сваки јавни тоалет, фаст фуд и кафе. И на сваком месту сам морала да питам смем ли у тоалет. Другарица која је ишла са мном ме још увек зеза да сам птица-серица – присећа се Сандра.

Пуњено пилеће бело месо

Многи се плаше пљескавице, али прасе није опасно као пиле. Kад се спрема пуњена пилетина, то је дебео слој меса. Унутрашњост некад остане толико жива да делује као да пиленце само чека да заигра. Иако нисмо сви свилени, пилеће месо често садржи трагове кампилобактерије, а неретко и салмонелу. Е сад, не кажем да је неопходно да потпуно баталите пуњено пилеће бело месо, већ да обратите пажњу. Уколико сте дошли у локал у коме је већ гужва, велике су шансе да ваш оброк неће провести на роштиљу онолико времена колико је неопходно (15-20 минута).

Можда мерење времена звучи смешно, али симптоми салмонелозе су грозница, дијареја, мучнина и бол у стомаку – па ко воли, нек изволи.
Kобасице

Али само ако сте на великим догађајима – фестивалима, концертима и томе слично. Владимир Гертнер (25) је једне године радио на Беер Фесту за велику фирму која продаје само кобасице са роштиља. Објаснио ми је шта се ту ради. Све фирме плаћају велике суме новца за киоске на пољани поред реке, али током тих пет дана пива и музике они зараде суме о којима се само шапуће и увек гледају где могу да зараде још мало.

-Један од трикова су такозване „домаће“ кобасице. То су оне најгоре, најјефтиније и најмасније кобасице које увек прескачете у месари, али не и кад сте мртви пијани. Kоштају 150 динара, док оне добре коштају 250. У њима су људи проналазили комаде костију и још свашта. Поред тога, првог дана смо добили кесу са скупљим кобасицама, а када сам приметио да на њима пише да је рок истекао, менаџер је на кесу само ставио налепницу са другим роком – недељу дана од тог тренутка – прича ми Владимир.

Поред тога што се пијаним муштеријама уваљује свашта, кечап и сенф су разводњени, па се догађало да и најиздржљивије пивопије поврате и дођу да се пожале. Дакле – прескачите месне прерађевине, јер повраћање није најгори симптом. У зависности од тога колико поквареног меса сте појели, симптоми могу бити бол у стомаку, дијареја, нагло повраћање, блага грозница, слабост, мучнина у желуцу или јака главобоља. У тежим случајевима се јавља и немогућност мокрења, поремећаји вида, говора, отежано гутање, поремећај рада срца, константна жед и сува уста, као и крв у бордо или црној столици.

Лед

Звучи смешно јел да? Па, Предраг Станишић (28), по струци археолог, радио је у неколико кафића, и каже да више нигде не узима пића са ледом, чак ни у сред лета. Зашто? Зато што се машине за лед чисте само споља. Никад се не отварају како би се делови дезинфиковали, и то омогућава скупљање буђи и бактерија, што може да доведе до тровања.

Вјера Машовић (27), професорка математике из Београда, је од леда успела да добије очну инфекцију.

-Била сам са друштвом у кафићу у граду, било је паклено врело, и сви смо наручивали пића са што више леда како бисмо се расхлађивали, трљали смо лед по врату, грудима, рукама… изгледа да сам ја била једини идиот који га је трљао по очима, јер су сутрадан отекле и постале црвене. Месец дана сам мазала разне масти и носила наочаре за сунце – прича Ирена.

Одједном идеја играња са ледом по летњој врелини више није толико интересантна?

Сладолед

Kад смо већ на теми лета. Улични продавци сладоледа на штапићу нису језиви. Продавци оних дивних сладоледа на куглу, притом не мислим на мале посластичарнице, већ на витрине са сладоледима које понекад имају велики кафићи – они умеју да буду опасни.

Миљана В. (24) је радила у кафе-посластичарници на Новом Београду, и кад је видела како санитарни инспектори опуштено узимају 2 килограма сладоледа уместо да провере сладоледе из витрине забринула се. Отказ је дала тек кад је видела други проблем.

– Сви сладоледи имају назначен рок трајања кад стигну. Ми их сваког јутра декоришемо и ‘шминкамо’ како би изгледали интересантније. Kад сладоледу истекне рок, помеша се са сличним укусом и тај ‘експериментални’ укус се ставља на попуст и убацује у све што кухиња спрема а што захтева сладолед. – каже она.

Стар сладолед се лако препозна, ко обраћа пажњу – кад се сипа, он је у грудвицама, није кремаст и одлама се у комадима.

– Појела је лош сладолед, али то смо схватили тек кад је дошла кући. Постала је сва кењкава и дошла је да се мази док смо гледали ТВ. А онда је повратила по мени. Одмах јој је било боље, почела је да трчка наоколо и да се смеје. Нека је, нек се смеје, једног дана ћу бити матор, па ћу ја повратити по њој – смеје се док ми прича Бранко В. (33), фрееланце wеб дизајнер из Београда.

Проблем у сладоледима је заправо млеко. То је оно што може да изазове повраћање, дијареју и температуру. Међутим, уколико узимате воћне сладоледе, прављене на воденој бази, бићете потпуно безбедни.

Пиво

Бранка Д. (34) из Београда каже да се отровала својим омиљеним прехрамбеним производом, тешко јој је поверовати, али, свемоћни интернет каже да је тровање пивом заправо могуће, с тим да ће пиво ком је истекао рок трајања имати помало чудан укус, а једина последица ће бити стомачни грчеви. Докле год се не претерује (као што је ова саговорница очигледно чинила), чак ни покварено пиво није претерано опасно – ал’ ипак га избегавајте.

Јаја

Салмонела се често налази у јајима, и уколико нису припремана седам минута или више – немојте ризиковати.

Велибор Јокић (25), студент права, се још увек сећа искуства са екскурзије у седмом разреду основне. У хотелу су јели недовољно спремљену кајгану, и убрзо по поласку, пола аутобуса је почело да се жали на стомачне тегобе.

– Kад сам дошао кући, сео сам на шољу, ставио лавор испред себе и постао људска прскалица. Само сам мислио „Ако се онесвестим, можда ће мање болети“ – присећа се Велибор болних тренутака.
Е, сад ступа на сцену питање „А шта ради санитарна?“

Из удружења потрошача која су у сталном контакту са грађанима тврде да санитарна инспекција контролише објекте тек након што дође до тровања. Са друге стране, из београдских ланаца брзе хране долази информација да неке међу њима санитарна инспекција није посетила по годину дана.

Запослени нам кажу да су обавезни да иду на санитарне прегледе сваких шест месеци, али да осим тога, хигијену локала, рок трајања намирница и њихов квалитет не контролише нико, па све зависи од добре воље власника.

– Kо ради у овим локалима већ зна, да чак и кад дође санитарна, ако нису дошли по пријави, или ако није сезона тровања, пристаће да оду кад им се ћушне пар хиљада, или им се дају производи – кажу запослени једног фаст фоод-а, који су желели да остану анонимни.

Са свим овим на уму, имате ли и даље храбрости да једете ову храну?

 

 

 

Вајс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*