Како су председнички кандидати прошли на изборима у Србији и широм света

Вучић први у свим окрузима, а најубедљивији тријумф у Призренском округу - 90,19 одсто

0

ПОБЕДНИК председничких избора Александар Вучић највећу подршку добио је на КиМ, а посебно у Призренском округу, где је за њега гласало чак 90,16 одсто изашлих бирача, док му је најслабија тачка град Београд, где је добио 44,03 одсто.

Ово показују коначни резултати избора за председника Републике, које је у четвртак увече прогласио РИК. Вучић је натполовичну већину освојио у већини округа, а мало испод 50 одсто гласова добио је и у Јужнобачком округу (49,66).

Вучић је одлично прошао и у Новом Пазару (73,56), Тутину (74,93), Црној Трави (87,43). Кад је реч о иностранству, најбоље је прошао у Хрватској, где је за њега гласало скоро 74 одсто бирача, док је подбацио у Катару – 2,25 процената.

Саша Јанковић је најбољи скор имао у Београду (24,1), док га је најмањи проценат бирача подржао на КиМ (2,72). Најјаче упориште Јанковић има у Сенти, где је за њега гласало 41 одсто бирача, док најслабије стоји у Вучитрну – 0,7 одсто. На „гостујућем терену“, Јанковић је најубедљивији резултат убележио у Великој Британији – 71,30 одсто.

Јанковић је добро прошао на северу, посебно у Севернобанатском и Севернобачком округу, где је за њега гласало нешто више од 20 процената, док му јужна пруга није ишла наруку. На пример, у Призренском округу добио је 1,13 одсто.

КиМ је био слаба тачка и за трећепласираног Луку Максимовића, познатијег као Бели Прелетачевић, који је у јужној покрајини добио 2,19 одсто гласова. Његов смисао за хумор очигледно више деле у Београду, где је надокнадио мањак и уписао 12,64 одсто. Најубедљивији, Прелетачевић је очекивано био на домаћем терену, у Младеновцу, где се изборио за другу позицију са 37,22 одсто.

Војислав Шешељ најбоље је прошао у Косовско-митровачком округу, где га је подржало око осам одсто бирача. Он се, међутим, није прославио у братској Кини, где је на крају гласања на његовом конту остала – нула.

Вук Јеремић показао се у Борском и Моравичком округу, где је освојио нешто мање од осам процената, око два више од свог републичког просека. Бивши шеф дипломатије није бриљирао у иностранству, али је са 6,1 одсто ипак прошао за нијансу боље него у генералном пласману.

ЧАНКУ НИ ГЛАС У ТРГОВИШТУ

ОД петопласираног Шешеља према дну табеле, нуле се ређају све чешће. Без иједног гласа тако је остао Милан Стаматовић у Призренском округу, Ненад Чанак у Трговишту, Мирослав Паровић у Црној Трави, Саша Радуловић у Гори…

В. Мијатовић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*