KALABIĆ: Bošnjačka inicijativa je guranje prsta u oko AMERIČKOJ ISTORIJI

0

Član predsedništva Srpske narodne partije, istoričar i publicista, Radovan Kalabić, rekao je Srni da je inicijativa „Fejsbuk“ grupe „Bosanski Amerikanci“ o rušenju spomenika komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini generalu Dragoljubu Mihailoviću u Libertvilu, „guranje prsta u oko“ američkoj istoriji i da neće proći.

„Ta inicijativa Bošnjaka koja dolazi iz Amerike je guranje prsta u oko američkoj i vlasti i tradiciji i istoriji, budući da je đenerala Mihailovića posthumno odlikovao najvišim savezničkim priznanjem američki predsednik Hari Truman“, rekao je Kalabić.

On je napomenuo da je general Mihailović odlikovan američkom medaljom za „izuzetne zasluge za savezničku stvar“, te da su Truman i američko antifašističko vođstvo u Drugom svetskom ratu uzeli u obzir da je Mihailović bio ne samo njihov saveznik, nego je u misiji „Halijard“ ili „Vazdušni most“ spasao 500 američkih pilota u okolini Pranjana.

Kalabić je dodao da se u Pranjanima i dan-danas američki zvaničnici, njihovi predstavnici ambasada svake godine poklanjaju senima i odaju zahvalnost Mihailoviću.

„Ovu inicijativu Bošnjaka iz SAD doživljavam kao jedan istorijski ne paradoks, nego najveću bizariju i logičku i istorijsku i savezničku“, istakao je Kalabić.

On je naveo da ta inicijativa ne može proći jer Amerikanci, ipak, znaju svoju istoriju, a posebno zahvalnost i pijetet čuvaju ne samo spašeni piloti, nego i njihovi potomci, pa i pojedini kongresmeni, posebno republikanci, koji vrlo dobro znaju istorijsku ulogu đenerala Mihailovića.

„Ta inicijativa neće proći s obzirom na tle na kojem se preduzima, kao i zato što se graniči sa bezumljem“, ocenio je Kalabić.

On je podsetio da je spomenik Dragoljubu Mihailoviću podignut na imanju Srpske pravoslavne crkve /SPC/ kod prvog Manastira Svetog Save u Libertvilu i da svake godine, kada je Vidovdan i Vidovdanski kongres Srpske narodne odbrane, koju je osnovao Mihailo Pupin, zvaničnici američke vlasti dolaze na to imanje i poklanjaju se senima đenerala Mihailovića.

„Tako da su ovi predlagači te inicijative izgubili ne samo istorijski kompas, nego su u svađi i sa teškom istorijskom logikom. Naravno, ta inicijativa neće proći“, istakao je Kalabić.

On je rekao da će se, naprotiv, još više dizati spomenici đeneralu Mihailoviću u SAD, te podsetio da je nedavno podignut novi spomenik kod, drugog po značaju za srpski narod u SAD, manastira Nova Gračanica u Americi.

„Moja je procena, onoliko koliko sam upoznat sa stanjem u srpskoj emigraciji, da će spomenici đeneralu Mihailoviću tek nicati na tlu SAD“, rekao je Kalabić.

On je naveo da su posle Drugog svetskog rata spašeni američki avijatičari formirali i komitet za pravedno suđenje đeneralu Mihailoviću, tražeći da dođu u Beograd da na tadašnjem montiranom procesu, koji se vodio, budu svedoci njegove odbrane, kao živi primer savezničkih pilota koje je Mihailović i njegova vojska spasili.

 

 

Srna

POSTAVI ODGOVOR

*