Калабић: Божић има дубоку естетску лепоту у сваком свом чину (ВИДЕО)

0

Божић је за мене лично најрадоснији празник. Он није само једно духовно узвишење већ има и дубоку естетску лепоту у сваком свом чину. На прву божићну литурију отишао сам као петогодишњак са својим дедом Василијем који ме је и упознао са српским празницима, крстом часним и православљем. Морамо да будемо захвални нашим прецима који су сачували веру у тешким временима, рекао је Радован Калабић, књижевник и историограф и члан Председништва Српске народне партије.

Он је гостујући у емисији „Божић мог детињства“ радија „Слово љубве“ дочарао слушаоцима како је слављен Божић у његовом селу Бродцу у Семберији.

– Имао сам срећу да одрастам у близини врло посебне цркве посвећене Светом архангелу Михаилу. То је био једини храм испод Саве са два звоника. Такве цркве налазимо само у Сремским Карловцма и Темишвару. Паљен је и растуран од Турака, али увек наново обнављан. Када су Аустроугари скинули звона да би их претопили, верујући српски народ се окупио и купио их поново у Мађарској. Литургије у овом храму су у мени будиле невероватан осећај блискости и саборности. Такав осећај сам ретко где касније у животу могао да осетим, осим у манастиру Светог Саве и цркви Нова Грачаница у Чикагу, граду који се стварно може сматрати другом српском престоницом – испричао је Калабић.

Он је упозорио да је највећи изазов данашњем човеку да се „одупре таласу глобализма који је ушао у свој зенит и жели да истисне Бога из центра света“.

Најавио је објављивање треће књиге „Под прекорним погледом историје“, збирке његових есеја, историографских студија и чланака.

– Верујем да ћу ове године започети и своју, слободно могу да кажем „посебну мисију“, да саберем и објавим дела др Марка Марковића, једног од највећих православних мислилаца српских у емиграцији – истакао је Калабић.

 

 

 

Радиословољубве

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*