Канцеларија ЕУ у Приштини позвала „власти Косова“ да хитно врате земљу Манастиру Високи Дечани

Канцеларија ЕУ у Приштини позвала је власти Косова да, без одлагања, спроведу одлуку тамошњег Уставног суда којом се потврђује право власништво Манастира Високи Дечани на 24 хекатара земљишта.

0

„Европска унија је забринута континуираним недостатком спровођења одлуке Уставног суда донете 20. маја 2016. године која се односи на спор око земље у Дечанима. Одлуке највишег правног органа Косова су коначне и морају се спроводити“, наводи се саопштењу објављеном данас на званичном сајту Канцеларије ЕУ на Косову.

Како је саопштено, Европска унија је забринута континуираним недостатком спровођења одлуке Уставног суда донете 20. маја 2016. године која се односи на спор око земље у Дечанима.

„Одлуке највишег правног органа Косова су коначне и морају се спроводити. ЕУ позива власти на свим нивоима да покажу поштовање за владавину права као основног демократског начела. Потпуно спровођење одлуке треба да се догоди без одлагања“, наводи се и истиче да „ЕУ осуђује и све акције које би блокирале приступ или на други начин реметиле живот у манастиру Високи Дечани“.

Реаговање из ЕУ је уследило је након што су представнци друштва албанских историчара „Али Хадри“ у Дечанима најавили блокаду прилаза Манастиру Високи Дечани ако до 21. априла Влада у Приштини не одбаци одлуку Уставног суда о потврђивању права власништва манастира над својим имањем.

У прогласу друштва историчара од пре 10 дана, осим ултиматумом, прети се и ескалацијом безбедносне ситуације у Дечанима.

„Ако дође до ескалације, она неће бити наша одговорност“, поручили су из албанског друштва.

Уставни суд Косова је 20. априла закључио дугогодишњи судски спор у корист Манастира Високи Дечани и потврдио власништво манастира над 24 хектара земље која је 16 година била под судским спором.

СПЦ поздравила саопштење Канцеларије ЕУ

Српска православна црква (СПЦ) данас је поздравила саопштење Канцеларије Европске уније на Косову која је навела да хитно тражи извршење одлуке суда у корист манастира и осуђују најаве блокаде и претње овој светињи.

„Сваки покушај блокаде слободног кретања и приступа верницима и туристима биће флагрантан пример кршења закона и показатељ верске и етничке нетолеранције у овој општини која остаје непромењена последњих 18 година“, саопштено је данас у канцеларији Епархије Рашко-призренске.

Опструкција одлуке Уставног суда Косова и претње насиљем једној хришћанској светињи и споменику УНЕСКО наносе велику штету свим становницима Косова и Метохије и угрожавају њихову будућност, наведено је у саопштењу.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*