КАНДИДАТИ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ПРЕСТОНИЦЕ: Они би да се боре за Београд

0

Почеле су припреме за београдске изборе, а питање које изазива највећу пажњу је ко ће бити кандидати за градоначелника престонице. До сада су само Александар Шапић и Чедомир Јовановић обелоданили да ће ући у трку за првог човека Београда, могуће је да срећу окуша и један бивши градоначелник, а није искључено да на њима учествује и једна позната нестраначка личност. Ипак, највећа мистерија је ко ће бити кандидат највеће странке СНС-а и да ли ће га подржати социјалисти.
Почетком следеће године биће одржани редовни избори у Београду, а трку за градоначелника, која важи за другу најјачу функцију у земљи, неће трчати већина лидера странака, нити актуелни градоначелник Синиша Мали, који је на ту позицију дошао као кандидат напредњака.

И управо ту лежи највећа непознаница – кога ће лидер СНС Александар Вучић одредити као потенцијалног наследника Малог и да ли ће владајућа већина на републичком нивоу имати једног кандидата за градоначелника или ће СПС, као и до сада, кандидовати неког свог функционера.
До сада су се два имена помињала у политичким круговима. Још од доласка напредњака на власт Никола Селаковић фигурира као кандидат за првог човека Београда, а нарочито када је после избора 2016. године остао без министарске функције. Селаковић је недавно постављен за генералног секретара председника Србије, али то опет не искључује могућност да га напредњаци кандидују за градоначелника.
Амбицију да буде први човек Београда има и Горан Весић, градски менаџер, који је претходних месеци нарочито интензивирао своје активности на терену, а у медијима се далеко више експонира и од самог градоначелника. Ипак, у истраживањима јавног мњења не стоји баш најбоље и питање је да ли би руководство СНС-а са њим ризиковало. Постоји могућност да напредњаци, као и на претходним изборима, изађу са тимом у кампању, а да име кандидата не саопште јавности.
Много већа гужва је на страни опозиције, која сасвим сигурно неће изаћи на изборе у две колоне, што је био првобитни циљ. Како сада ствари стоје, биће бар пет опозиционих кандидата за првог човека Београда.

Међу њима ће се сигурно наћи Александар Шапић, председник општине Нови Београд и некадашњи ватерполиста. Он је изјавио да ако не буде могао да буде градоначелник престонице, неће бити ни на једној функцији у граду, као и да ће на изборе изаћи сам. Шапић је најавио и да ће после избора разговарати са свима, па и са СНС-ом, што можда и није неочекивано, с обзиром да је општинску власт формирао са радикалима.
После четворогодишње паузе место у беогардској скупштини покушаће да избори ЛДП, а из те партије саопштено је да ће њихов лидер Чедомир Јовановић бити кандидат за првог човека престонице. Та партија је на прошлим изборима у Београду, добила свега 3,1 одсто гласова и није прешла цензус, а много веће шансе, уколико не договоре коалицију, не дају јој се ни сада. Већина опозиционих странака, међутим, не жели у савез са Јовановићем, уз објашњење да је он лажна опозиција.
О учешћу на београдским изборима озбиљно размишља и Драган Ђилас, некадашњи градоначелник Београда и лидер ДС, који би овог пута у изборној трци (ако се на то одлучи) учествовао са својом групом грађана.

Ђилас би другим опозиционим кандидатима озбиљно могао да помрси рачуне, будући да је, по многима, оставио велики траг када је реч у руковођењу престоницом и резултатима које је остварио. Ипак, он још није донео коначну одлуку да ли ће учествовати на изборима.

Могућност да буде кандидат за градоначелник најавио је и повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић, али није познато ко ће га за ту позицију кандидовати. Шабић је изјавио да добија сугестије од грађана и политичара да се кандидује, а према нашим сазнањима раније је о томе разговарао са Сашом Јанковићем, лидером Покрета слободних грађана. Ипак, питање је да ли та понуда и даље важи. Шабић, иначе, има политичког искуства и у Влади Зорана Ђинђића био министар за државну управу и локалну самоуправу.
Вероватно је да ће покрет Саше Јанковића на изборе изаћи у коалицији са ДС-ом и СДС-ом, а демократе би за градоначелника кандидовале или Срету Малиновића, генерала и легендарног ратног команданта РВ и ПВО, или Тамару Трипић, потпредседницу странке.

Малиновић се учланио у ДС као подршка Драгану Шутановцу, а процена је да био био добар избор, јер може добрим делом да уђе и у бирачко тело напредњака јер комбинује и патриотску и проевропску ноту у својим ставовима.

Са друге стране, Трипићеву подржавају поједини општински одбори у Београду, једна је од оснивача Демократске омладине и својевремено је била блиска сарадница Зорана Ђинђића.

Међутим, није искључено да кандидат за градоначелника на крају ипак буде неко трећи, јер се питају и потенцијални коалициони партнери, а то су у овом случају Саша Јанковић и Борис Тадић.

Одлуку о самосталном учешћу на изборима недавно је донео покрет Доста је било, а пре нешто више од пола године лидер ЂБ Саша Радуловић најавио је да ће се он кандидовати за првог човека Београда. Ипак, у интервјуу за „Блиц“ он је рекао да ће та одлука бити донета на страначким изборима.

ЂБ је иначе у Београду имао најјаче упориште својих бирача током 2016, али им је популарност значајно опала од почетка године, што се најбоље могло видети на председничким изборима, на којима је Радуловић освојио свега 1,4 одсто гласова.

Извесно је и да ће кандидат за градоначелника испред СРС-а бити Миљан Дамјановић, а чека се да још неки покрети донесу одлуку о учешћу у изборној трци.
Љубиша Бели Прелетачевић изјавио је недавно да још не зна да ли ће се кандидовати и да ће „одлучити помоћу интуиције, јер је она јача од свега“.

Не зна се ни како ће Вук Јеремић учествовати на београдским изборима, да ли самостално или у коалицији, али је сигурно да он неће бити кандидат за градоначелника. Спекулише се да о учешћу у изборној трци преговара са Сашом Јанковићем, али и са крајње десном опцијом – покретом Двери.

(Наташа Латковић)

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*