Kараџић открио где се све скривао и шта је све морао да уради због „Др Дабића“

0

Први председник Републике Српске Радован Kараџић рекао је да се повукао из политике уз споразум са америчким дипломатом Ричардом Холбруком да ће бити „остављен на миру“, али да су Американци прекршили договор, а НАТО планирао његову ликвидацију.

Kараџић је напоменуо да је договор са Холбруком, који је „требало да остане тајна“, подразумијевао да се повуче из јавног живота, а да га заузврат „они оставе на миру“.

Он је за београдске „Вечерње новости“ навео да се дуго након одласка са власти слободно кретао по Палама и Републици Српској у уверењу да ће Холбрук одржати реч.

– Међутим, стизали су гласови да он не може да испуни свој део договора и да је НАТО пре за ликвидацију него за хапшење, јер се није знало са чиме још могу да изађем у јавност – рекао је Kараџић.

Он је навео да је хеликоптер УН „знао да лебди“ изнад његове породичне куће и да су гласине о ликвидацији постајале све уверљивије, а да их је нешто касније потврдила и некадашњи главни тужилац Хашког трибунала Kарла дел Понте, о чему има снимак.

Kараџић је испричао да је и његово обезбеђење на удаљеном брду са кога се види његова породична кућа открило опрему за термовизију и да је Дел Понтеова рекла Биљани Плавшић да могу да га посматрају у кући.

„Гледао сам их док су ме тражили“

Он је навео да је непосредно после тога „одлучио да их ‘одведе’ од куће“ и да је након тога почело његово „дискретно становање“ и озбиљније скривање.

– Најозбиљније је било што ближе местима на којима су становали представници УН и Сфора. Тако сам их посматрао док су ме они тражили негде около – рекао је Kараџић.

Он је испричао да се његово обезбеђење трудило да му обезбеди смештај у урбаним срединама и обавезно близу банака и пошта где има много компјутера у приземљу, да не би могли да електронски лоцирају његов лаптоп на коме је радио.

Kараџић је рекао да је прешао у Србију, а да се када је убијен премијер Србије Зоран Ђинђић и у исто време усвојен Закон о сарадњи са Хашким трибуналом, „захвалио“ људима који су га обезбеђивали јер није хтео да их инкриминише.

– Од тада сам живео сам, излазио касно ноћу ради набавки и краће шетње. Али полиција је почела да трага за „земунцима“ и њиховим скровиштима, ја сам схватио да њих занимају станови у којима „не живи нико“, то јест за које комшије могу да твде да је празан – рекао је Kараџић.

Смршао 30 килограма

Он каже да је зато одлучио да изађе у јавност, да га комшије виде и да свакоме могу да кажу „да ту живи неки чичица“.

Према његовим речима, најважније маскирање је било да са 112 килограма, колико је имао током рата, „скине“ килажу на свега 80 и носи широку одећу тако да појава није упућивала на њега, а није му било тешко да говори екавицом.

– Потом се десило да сам, трагајући за здравим начином исхране, набасао на нека предавања о томе, па сам се некако нехотично укључио у све то. У исто вријеме ми је нестало новца. Тако сам почео да држим предавања и консултације за неке компаније и почео да радим као консултант у неколико приватних ординација – рекао је Kараџић.

Он је навео да је похађао и завршио курс их парапсихологије, „прво ради знатижеље, али без ентузијазма“.

– Учитељ ми је био један веома необичан човек, који је био веома обдарен, иако о томе није знао много. Он ми је дао име Давид – рекао је Kараџић.

(Радован Kараџић имао је лажни идентитет, представљао се као Драган Давид Дабић).

Хаг као „разјарени бик“

Он каже да се скривао зато што је знао од самог почетка да је Хаг „као разјарени бик“ и да ту нема одбране.

– То је био разлог што сам се скривао, не толико што би тај бик погодио мене, већ што би био употријебљен да погоди и сруши Републику Српску, за коју је дата и моја, и многе друге, скупље жртве – наглашава Kараџић.

Он је рекао да је „још у авиону Владе Србије схватио да им није нарочито важан, осим као српска парадигма коју ће васпитно и егземпларно ударити, да се српство или бар Република Српска и њен народ никад не опорави“.

 

 

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*