Катанац на америчку вилу у Подмосковљу

0

Сарадници амбасаде САД се иселили, после наредбе Путина, из даче. Ако САД протера још руских дипломата, Москва ће оштро одговорити

СТАВЉАЊЕ катанца на улазна врата у двориште даче (виле) у Сребрном Бору у Подмосковљу коју су користиле америчке дипломате у Москви у уторак првог августа изгледа да симболизује захлађење односа и то на дуже време две најмоћније државе на свету. Када ће доћи „топлотни талас“ нико не може да прогнозира, а председник Путин је већ казао да су „Америчке санкције уведене на дуго“.

У уторак су се представници америчке амбасаде и чиновници руског дипломатског сервиса надмудривали око дозвола за пролаз камиона који су требало да обаве селидбу. Домаћини су инсистирали да Американци најаве транспорт и добију одобрење. На крају је „селидбена епопеја“ завршена и агенције су јавиле да су последње ствари Американаца превезене. Представници америчке амбасаде у Москви су се жалили да су последњих два дана имали проблеме са селидбом из Сребрног Бора као и из складишта у Дорожној улици.

Америчке дипломате су у уторак потврдили да је од више од седам стотина сарадника амбасаде и три конзулата већина помоћно особље. Правих дипломата који морају да напусте земљу је релативно мало. Највероватније да ће их бити не више од 35 колико је у децембру прошле године протерано руских службеника из Америке. Ако је веровати бившем америчком дипломати Џону Хербсту који сада ради у Атлантском савету од 1.279 сарадника америчке амбасаде и три конзулата 2013. године је био само 301 амерички грађанин, а остали су сарадници по уговору међу којима је већина грађана Русије разних занатских и помоћних професија.

Што се тиче америчких претњи или упозорења да ће се смањење сарадника одразити на рокове добијања виза то нити најмање не мучи обичне руске грађане. Они и тако ретко путују и по својој земљи а камоли у иностранство. Дакле, чекање у редове и одбијање виза највише може да погоди оне који, иначе, раде са западним компанијама и имају позитиван однос према Америци.

После Путинове одлуке за „велики транспорт Американаца“ из Вашингтона стижу вести о могућем реваншу. У Москви кажу ако Американци протерају другу групу руских дипломата да ће врло брзо уследити одговор. Ако се то стварно догоди, Москва и Вашингтон ће смањивати и сарадњу. Додуше, то се не односи на разговоре међу генералима који ће, барем тако сада тврде, наставити консултације око Сирије.

Неоспорно је једно да су се у Вашингтону сами запетљали тврдећи како су руске дипломате утицале на изборе у САД. По тој логици америчке дипломате се у свим земљама петљају и мешају у току предизборне и изборне кампање. За разлику од њих, Руси не сугеришу за кога би било добро гласати и јавно не дају оцене кандидатима што Американци чине редовно.

СРЕЋНИХ 84 ОДСТО

Без обзира на санкције и колебање цене нафте и гаса већина грађана Русије се осећа – срећним! Најновије истраживање обављено у јулу 2017. је показало да чак 84 одсто становиника те земље себе сматра срећним. У марту и априлу се тако осећало 85 посто, што је био историјски максимум.

Међу онима који се осећају срећним 87 одсто су млади људи, од 18 до 24 године. Чак је и међу сиромашнијима чак 61 одсто оних који се осећају срећним.

Кад се то зна онда је јасно колико су наивна веровања Вашингтона да ће економским притисцима на Русију отерати Путина са власти.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*