KО ЈЕ БИО ОЛИВЕР ИВАНОВИЋ Хтео да буде пилот, постао политичар и карате мајстор

0

Лидер ГИ СДП Оливер Ивановић брутално је убијен јутрос у Kосовској Митровици.

Оливер Ивановић је рођен 1. априла 1953. године у селу Ранић код Дечана. Отац му је био професор историје, а мајка професорка српског. Основну и Машинско-техничку школу је завршио у Титовој (данас Kосовској) Митровици.

Kад је био младић, Ивановић је сањао да постане пилот, па је због тога уписао престижну Војне академије у Загребу, престоници тадашње Социјалистичке Републике Хрватске. Ту је започео озбиљно тренирање каратеа за време студија. Врло брзо постаје карате инструктор.

Након три године студија, Ивановић напушта загребачку Војну академију након што му је констатовано да има урођени оштећен вид. Враћа се на Kосово и успешно завршава Машински факултет у Митровици, огранак Универзитета у Приштини. Накнадно апсолвира и на Економском факултету у Приштини.

Наставља паралелно са својим студијима професионално усавршавање своје борилачке вештине, добија нове појасе, и достиже врхунац када је освојио првенство у карате такмичењу Kосова. Добија и одређени међународни престиж поставши почасни међународни карате судија, што доводи до усавршавања његовог познавања страних језика које је повео још из средњег образовања. Српски политичар је говорио енглески, албански и италијански језик.

Политичар постаје 1999. године на молбу „момака с моста“ (који раздваја српски од албанског дела Митровице) да им помогне у одбрани.

– На своју срамоту, иако овај град волим више него било који други, био сам спреман да одем. Вратили су ме момци који су били одлучнији од мене и сигурнији да ће по сваку цену остати овде. Њих двадесетак дошло је код мене са идејом да ме наговоре јер, ако ништа друго, „знам са странцима“ – говорио је.

ако се и родио СНВ као „грађански покрет за очување родног места“. Ивановић је 1999. године постао председник Извршног одбора СНВ-а северног Kосова.

О свом одласку из политике умео је да каже: „Из политике ћу изаћи кад ја будем тако хтео, а не кад други буду желели“.

Оливер Ивановић је убијен данас у Kосовској Митровици. На њега је испаљено пет метака, а убице су у бекству.

 

 

Aло

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*