Kо је Борка Павићевић? Терористи, провокације…

0

Данас у Београду постоји на десетине организација које, на све могуће начине, раде против интереса Србије. Било да је у питању промовисање независног Kосова, албанских терориста или наводног геноцида у Сребреници, ове организације и њени чланови често не бирају средства у деловању против своје државе. Центар за културну деконтаминацију је једна од најстаријих организација ове врсте, а њен оснивач, Борка Павићевић, утемељила је стандарде за оно што се данас слободно може назвати антисрпском пропагандом

Павићевић је личност која у данашњим опозиционим круговима заузима врло важно место. Она је радо виђен гост у западно оријентисаним медијима као што су Н1 и Данас, а добро је познато да је подржала протесте „1 од 5 милиона“, позивајући и на њихову радикализацију. Чланством у ПСГ-у Павићевић је добила политички легитимитет за своје делатности, које су данас све разноврсније. Овако добар углед могао се зарадити тек након неколико година константног деловања.

Павићевић је први пут привукла пажњу на себе 2008. године, када је у центру Београда покушала да организује изложбу младих албанских уметника са Kосова. Kонцепт ове изложбе био је, крајње речено, бизаран – портрет Адема Јашарија, озлоглаженог шиптарског терористе и једног од оснивача ОВK, био је само један од „уметничких дела“ које је Павићевић желела да са поносом истакне у престоници Србије. Иако је истицање портета Јашарија скандалозно у истој мери као и постављање слике Осаме Бин Ладена на билборд Тајмс Сквера у Њујорку, Павићевић је прекид ове изложбе од стране изнервиране публике означила као „вандализам“. Јасно је да је Јашари, по њеном мишљењу, ослободилац Kосова, а не терориста.

Став Борке Павићевић о питању Kосова такође је у доброј мери познат јавности. Она је безброј пута позвала да се „саслуша становништво Kосова“ и да се проблем реши по њиховој жељи. Павићевић ову хипотезу користи као вешт медијски спин, уз помоћ којег негира било какву историјску и духовну везаност Србије за Kосово, препуштајући одлуку већинском албанском становништву које прихвата само независност. По свему судећи, Павићевић такође не би пристала на другачији сценарио.

На контроверзном фестивалу „Мирдита, добар дан“ Павићевић је имала запажену улогу. Овај фестивал је организован у просторијма њене организације. На овом фестивалу приказан је филм о злочинима српских војника на Kосову. Она је примила награду за подршку овом фестивалу, а осудила је забрану истицања симбола ОВK од стране МУП-а, назвавши је „ненормалном“. У питању је још један указатељ да Павићевић гаји одређене симпатије према делатностима ове терористичке организације, познате по покољима Срба на Kосову крајем деведесетих година прошлог века.

У временима у којима Србија доживљава огромне притиске због негирања независности Kосова, важно је подсетити јавност на делатности Борке Павићевић и њене организације. Очигледно је да у опозиционим круговима постоје они који се отворено залажу за косовску независност, добијену преко српских жртава. Борка Павићевић једна је од опозиционих личности које би волеле да једног дана виде Kосово као независну државу.

Истрага

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*