Kolegijalnost: Japan poslao letelicu sa hranom za Međunarodnu kosmičku stanicu!

  Nedelju dana nakon neuspeha kolega iz Rusije, Japan je poslao letelicu s neophodnim potrepštinama na Međunarodnu svemirsku stanicu. U paketu je i novi uređaj za sakupljanje svemirskog otpada.

  0

  Kapsula „Kounotori“ nosi skoro pet tona hrane, vode i drugih potrepština, pa i šest novih litijum-jonskih baterija za sistem napajanja na solarnu energiju.

  Astronauti bi sledećeg meseca trebalo da idu u svemirsku šetnju za zamenu starih nikl-vodoničnih baterija.

  Zbog incidenta sa ruskom letelicom „Progres“ i odlaganja američkih letova, isporuka na Međunarodnu svemirsku stanicu dosta je hitna. Očekuje se da će japanska kapsula u utorak stići do stanice. U paketu je i novi uređaj za sakupljanje svemirskog otpada.

  Naučnici iz japanske svemirske agencije JAKSA su napravili vrstu hvataljke za otpad koji je nastao ljudskom aktivnošću. Reč je o delovima starih satelita ili raketa, koje će se iz zemljine orbite na kraju gurnuti u atmosferu, gde će izgoreti.

  Uređaj se sastoji od „elektodinamičkog kabla“, napravljenog od čeličnih vlakana i aluminijuma, i mreže, u čijoj je izradi pomogla frima za ribolovačku opremu, a pokreće ga električna energija koja se dobija pomoću magnetnog polja Zemlje.

  Dužina kabla s mrežom je 700 metara, a naredne verzije će biti dučake pet do 10 kilometara, te će hvatati mnogo više otpada.

  Na Međunarodnoj svemirskoj stanici se nalaze Francuz, koji predstavlja Evropsku svermisku agenciju, dvoje Amerikanaca i tri Rusa.To je šesta japanska isporuka do stanice koja je udaljena od Zemlje 400 kilometara.

  Privatna kompanija „Spejs eks“ (SpaceX), koju NASA koristi za slanje namirnica i druge robe na stanicu, prekinula je isporuke u septembru, posle eksplozije rakete na rampi na Floridi. Očekuje se da će kompanija sledećeg meseca nastaviti letove s juga Kalifornije.

  BETA

  POSTAVI ODGOVOR

  *