Koljač iz Kačanika, vođa „Balkanske brigade“ ponovo na Kosovu

0

Italijanski list Espreso objavio je da se na Kosovo vratio Lavdrim Muhaheri, jedan od značajnijih pripadnika DAEŠ-a u Siriji.

Ove informacije Italijani su odmah preneli tajnim službama na Kosovu, Makedoniji i Albaniji, piše „Espreso“. Smatra se da je Muhaxeri na Kosovo stigao sredinom novembra iz Makedonije. Lavdrim Muhaxeri je inače zapovednik terorističke grupe DAEŠ poznate pod nazivom „Balkanska brigada“, a poznat je i po planiranom napadu na izraelske reprezentativce u Albaniji, što su obaveštajne službe srećom otkrile na vreme i osujetile, prenosi Jutarnji list.

Napad je sprečio Mosad, čiji su stručnjaci presreli poruke koje su razmenjivali pripadnici DAEŠ-a, a u Skadru su uhvaćene četiri osobe pod sumnjom da su planirale da napadnu reprezentativce Izraela. Planirano je da Izraelci igraju na stadionu na kojem su ove godine igrali Kosovo i Hrvatska, ali je iz sigurnosnih razloga utakmica premeštena u Elbasan, koji je bliže Tirani i u kojem je lakše pružiti zaštitu gostujućoj ekipi.

Muhaxeri je poznat i pod ratnim imenom Abu Abdullah el Kosovo i nadimkom Koljač iz Kačanika, a poslednjih nekoliko godina bio je aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i, prema obaveštajnim izvorima, nedavno je planirao seriju napada na Balkanu. Izraelski obaveštajni analitičar Ronen Solomon ušao je u trag terorističkoj infrastrukturi koju verovatno predvodi Muhaxeri, koji je s Kosova prvi put otišao u Siriju 2012, pre čega je navodno radio za NATO u Avganistanu.

Muhaxeri se u Siriji priključio Nusra frontu (danas Fateh el šamu), ogranku Al Kaide. Godinu kasnije vratio se na Kosovo, gde je počeo da regrutuje ekstremiste. Posle je napustio Nusru i pridružio se DAEŠ-u, gde je prema izraelskim izvorima, postao komandant albanskih boraca, kojih je u redovima DAEŠ-a oko stotinu.

Solomon je otkrio da se Muhaxeri u oktobru 2013. pojavio na DAEŠ-ovim video-snimcima, uključujući i one na kojima se vidi kako se žrtvama odsecaju glave. Od avgusta 2014. njegovo je ime na Interpolovoj listi. Muhaxeri je poslednji put u javnosti primećen pre godinu dana u Mosulu. Italijanski obaveštajci su se za Muhaxerija zainteresovali krajem 2015. godine, kada je u operaciji „Van Dam“ razbijena ćelija DAEŠ-a u Breši, u kojoj su otkriveni dokazi o vezama te grupe i Koljača iz Kačanika.

 

 

 

 

Sputnik

POSTAVI ODGOVOR

*