KOMANDANT NATO: Srbi najveći problem na Balkanu, jer su bliski Rusima

0

Komandant snaga NATO u Evropi general Kurtis Skaparoti kazao je da je prisutno jačanje ruskog uticaja u Evropi, kao i da je srpski narod najveći problem na Zapadnom Balkanu.

On je, tokom svjedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage, rekao da

Rusija pokušava da spriječi evroatlantski put pojedinih zemalja u regionu i dodao da su međunarodna zajednica i SAD garant stabilnost na Balkanu.

General Skaparoti rekao da je zabrinut zbog budućeg miješanja Rusije na Balkanu.

Oni su uključeni u gotovo sve aspekte Evrope, na jedana ili drugi način. Oblast za koju sam ja danas zabrinut jeste Balkan. To je područje koje smo kroz rad međunarodne zajednice i SAD uspjeli da održimo stabilnim. Radili smo na demokratskim vladama i njihovom jačanju. Ali Rusija radi na Balkanu, a smatram da smo mi skinuli fokus sa tog regiona„, poručio je Skaparoti.

Skaparoti je pozvao na obnavaljanje fokusa na Balkan, nastavak reformi u oblasti bezbjednosti i podizanje kapaciteta za angažovanje SAD i međunarodne zajednice na Balkanu.

„Da li možete biti konkretniji i reći nam nešto više o tome koje su to zemlje na Balkanu predmet vaše zabrinutosti zbog ruskog miješanja i uticaja“, upitao je senator Tom Koton.

Mislim posebno na Srbiju. Tu postoji veza…“

Na Srbiju ili Republiku Srpsku..“, pitao je senator Tom Koton

Na Srbiju„, odgovorio je Skaparoti. „Republika Srpska?“, ponovio je Koton.

Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna istorijska veza, osjećanje pripadnosti. Između ostalog i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski uticaj. Oni to koriste u smislu dezinformacija, uticaja na narode kao efekat narušavanja, u nekim slučajevima, recimo sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju ili sa trojnom vlašću u BiH. Zbog toga sam zabrinut, i video sam jačanje toga tokom godinu i po dana mog mandata„, zaključio je general Skaparoti.

in4s.net

POSTAVI ODGOVOR

*