Комеморација усташама у Балјбургу

0

Недељу дана уочи комеморације на блајбуршком пољу, контрапротести. Око две стотине демонстраната окупило се у организацији антифашистичких група из Хрватске, Словеније, Италије и Аустрије. Жал за НДХ треба зауставити, а скуп једном заувек забранити, поручили су демонстранти.

У Блајбургу ће следеће суботе бити хиљаде људи. Kомеморација у организацији почасног блајбуршког вода, а под покровитељством хрватског Сабора, одржаће се под будним оком аустријске полиције, која је већ почела да дежура како спорна усташка иконографија не би била унапред донесена на место комеморације.

„Европа је утемељена на антифашизму и наша будућност мора бити антифашистичка. Не може Европа опсатти без антифашизма“, каже Лука Чибеј из Пирана.

„Врло је важно устати против фашизма и нацизма, бити антифашиста, показати своје лице и рећи оно што је данас важно“, сматра Хана из Kлагенфурта.

„У Хрватској ствари нису како треба и жалосно је да је Сабор покровитељ ове срамотне комеморације“, каже Здравко Пантелић из Загреба.

„То је превара, у којој учествују Сабор и Kатоличка црква, то је бал вампира. Сви имају право жалити над својим жртвама, али нико нема право комеморирати наци фашизам“, каже Фрањо Хабулин, САБ.

„Не то није сусрет Хрвата. Апелујем на аустријску штампу. То је сусрет усташа, фашиста и љубитеља фашизма“, рекла је Марија Пајногац, Синдикат младих.

Премијер Андреј Пленковић ни ове године неће ићи на комеморацију него шаље изасланика. У посету му, наиме, долази Ангела Меркел. За контраскуп антифасиста није чуо.

А они кажу да ће се скуп строго надзирати, све ће се снимати, а новчане, па, чак и казне затвора изрицати на месту догађаја.

ricochetspecial.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*