Komemoracija ustašama u Baljburgu

0

Nedelju dana uoči komemoracije na blajburškom polju, kontraprotesti. Oko dve stotine demonstranata okupilo se u organizaciji antifašističkih grupa iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. Žal za NDH treba zaustaviti, a skup jednom zauvek zabraniti, poručili su demonstranti.

U Blajburgu će sledeće subote biti hiljade ljudi. Komemoracija u organizaciji počasnog blajburškog voda, a pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora, održaće se pod budnim okom austrijske policije, koja je već počela da dežura kako sporna ustaška ikonografija ne bi bila unapred donesena na mesto komemoracije.

„Evropa je utemeljena na antifašizmu i naša budućnost mora biti antifašistička. Ne može Evropa opsatti bez antifašizma“, kaže Luka Čibej iz Pirana.

„Vrlo je važno ustati protiv fašizma i nacizma, biti antifašista, pokazati svoje lice i reći ono što je danas važno“, smatra Hana iz Klagenfurta.

„U Hrvatskoj stvari nisu kako treba i žalosno je da je Sabor pokrovitelj ove sramotne komemoracije“, kaže Zdravko Pantelić iz Zagreba.

„To je prevara, u kojoj učestvuju Sabor i Katolička crkva, to je bal vampira. Svi imaju pravo žaliti nad svojim žrtvama, ali niko nema pravo komemorirati naci fašizam“, kaže Franjo Habulin, SAB.

„Ne to nije susret Hrvata. Apelujem na austrijsku štampu. To je susret ustaša, fašista i ljubitelja fašizma“, rekla je Marija Pajnogac, Sindikat mladih.

Premijer Andrej Plenković ni ove godine neće ići na komemoraciju nego šalje izaslanika. U posetu mu, naime, dolazi Angela Merkel. Za kontraskup antifasista nije čuo.

A oni kažu da će se skup strogo nadzirati, sve će se snimati, a novčane, pa, čak i kazne zatvora izricati na mestu događaja.

ricochetspecial.com

POSTAVI ODGOVOR

*