Комисија за заштиту конкуренције још није одобрила СББ-у да преузме ИКОМ

Три услова СББ-у за преузимање Икома: СББ-у наложено да прода инфраструктуру на оним адресама на којима се преклапају са мрежом „Икома”. – Корисницима могућност да бирају између две врсте уговора

0

Комисија за заштиту конкуренције одобрила је СББ-у да купи „Иком”, али не безусловно, што се и очекивало, будући да је реч о доминантном играчу на тржишту телекомуникација. СББ-у је наложено да деинвестира или прода инфраструктуру на оним адресама у Београду на којима се сада преклапа мрежа ова два оператера, како би била омогућена здрава конкуренција. Како је наведено у решењу, у наредне две године овај оператер ће сваку промену малопродајне цене услуга морати да пријави комисији у року од 15 дана и наведе узроке промене ценовника.

– Да бисмо заштитили интерес „Икомових” претплатника и могућег довођења у неповољнији положај у односу на постојеће и потенцијалне СББ-ове кориснике услуга, овај оператер је дужан и да на свом сајту истакне обавештење за све купце и понуди им једну од две врсте уговора. То ће омогућити садашњим корисницима „Икомових” услуга који се одлуче за СББ да бирају услуге и врсте уговора. Бивши „Икомови” претплатници ће тако моћи да раскину уговор са „СББ”-ом, уколико закључе уговор на неодређено време према важећим условима које овај оператор нуди постојећим корисницима. Уколико пак закључе уговор на одређенео време (на пример две године), према важећим промотивним условима које СББ нуди постојећим или потенцијалним корисницима, могу имати одређене бенефите – кажу у Комисији за заштиту конкуренције.

petrogovno-696x327СББ купио ИКОМ: Интернет и ТВ од сада скоро дупло скупљи!

Не чуди овакав потез комисије с обзиром на то да су тренутно разлике између актуелног „Иком” ценовника и понуде СББ – позамашне. Два пакета услуга из сличне категорије који садрже аналогну и дигиталну телевизију, са интернет конекцијом од око 30 мегабита по секунди (довољно за потребе просечног корисника) и фиксним телефоном „Иком” наплаћује 2.525, а СББ 3.289 динара, што је разлика од око 30 процената.

Др Драган Лончар, професор Економског факултета у Београду каже за „Политику” да је у случају СББ-а комисија бринула и о репутацијском ризику, будући да је реч о предмету који је осетљив и о коме су медији доста писали.

– То наравно није једини разлог што је антимонополска комисија донела овакво решење. СББ је доминантан играч не само у Србији, него и у региону и на другим тржиштима. Са друге стране ово је осетљиво тржиште, јер ову врсту услуге користи велики број потрошача. И због тога је овај случај био под посебном пажњом комисије – каже Лончар.

Он је, како тврди, очекивао ову врсту услова под којима је одобрена концентрација и због тога што је и европска комисија у неколико сличних случајева учинила исто. И тржишно, из угла прописа овакво решење је оправдано. У наставку следи контрола концентрације, попут оне у сличном решењу који је комисија донела приликом спајања „Агрокора” и „Меркатора”. Концентрација је такође одобрена условно, а „Агрокор” је у Србији морао да прода део објеката и у неким случајевима да смањи површину супермаркета, што је у предвиђеном року и учинио.

Ј. Антељ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*