КОНТРАМИТИНГ у најави: После Васкрса „напредњаци“ излазе на улице да подрже Вучића?

Владајући савез ускоро ће разматрати план одбране изборних резултата. Циљ да се заштити воља бирача. а идеја је да се скуп подршке организује у термину различитом од антивладиних протеста да би се избегли инциденти

0

У ВРХУ СНС и у владајућој коалицији разматраће се, после васкршњих празника, и опција масовних скупова подршке изабраном председнику Александру Вучићу с којих би се послала одлучна порука да се изборна воља са гласања 2. априла мора поштовати, сазнају „Новости“.

Према нашим информацијама, идеја је да се скуп подршке организује у термину различитом од антивладиних протеста, како би се избегао сваки могући инцидент. Намера напредњака је, како наводе наши извори, да покажу да су спремни да бране изборну вољу, и неће дозволити промену власти на улици, али желе да се избегну било какви сукоби.

Раније су се појавиле спекулације о томе да би скуп владајуће коалиције могао да буде одржан већ прекосутра, али је Вучић рекао да то није истина, између осталог и зато што је тада Велики четвртак:

– Засада нема потребе да доводимо 100.000 или 150.000 људи и правимо било какав спектакл.

Лидер напредњака, који је јуче угостио америчког сенатора Мекејна, није хтео да коментарише ништа у вези са оптужбама за крађу гласова јер, како је рекао, не спада у „оне који критикују политичке противнике пред гостима“:

– Биће времена и прилике да сваком кажем све и покажем им где им је место.

Упркос томе што су у недељу пред камерама бројани гласови са два спорна гласачка места у Новом Пазару, за које је изборни штаб Саше Јанковића изнео сумњу да је на њима украдено готово осамсто гласова, на читав случај још није стављена тачка. То бројање показало је да је било четири гласа вишка на Вучићевом конту, али су представници Јанковићевог штаба најавили кривичне пријаве. Они сумњају да је материјал који је пребројаван у међувремену замењен.

Јуче се огласио и председник СДПС и потпредседник Владе Расим Љајић који каже да Нови Пазар није случајно одабран као „главна тема“:

– За лажно грађански а у суштини националистички део јавности, требало је створити утисак да је Вучић победио захваљујући управо гласовима из Санџака. То је политички и морално неприхватљиво, јер би сваки глас, из било ког дела земље, морао да се вреднује једнако.

Да је изборни дан прошао углавном у складу с прописаним процедурама, поновила је јуче и посматрачка мисија организације ЦРТА „Грађани на стражи“.

Они напомињу и да су закључили да је кампања вођена под притиском кратких рокова, с неравномерном медијском заступљеношћу, наводима о притисцима на бираче…

Иначе, ДС и ДЈБ јуче су, у одвојеним саопштењима, тражили смену председнице Скупштине Србије Маје Гојковић и разрешење чланова РЕМ. Гојковићевој на терет стављају блокирање рада Скупштине, док РЕМ оптужују да је онемогућио истинито информисање током председничке кампање. А напредњаци су позвали демократе и Сашу Јанковића да се определе шта желе: да ли желе да наставе с протестима или да омогуће рад Народне скупштине.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*