Kривокапић: Смањен број илегалних улазака миграната

0

Портпарол Министарства одбране Србије Јован Kривокапић изјавио је да су заједничке српске и аустријске патроле на границама Србије од почетка хладног времена регистровале смањен број илегалних покушаја уласка миграната у Србију.

Kривокапић је новинарима у близини Димитровграда казао да су у једном случају 22 особе покушале из правца Бугарске да уђу у Србију, али да је било дана када није било покушаја илегалних прелазака.

На граници Бугарске и Србије, као део помоћи ЕУ у спречавању илегалне миграције, распоређено је 25 припадника аустријске граничне полиције који патролирају делом границе код места Димитровград.

Према речима Kривокапића, од формирања заједничких снага војске и полиције 2. јула 2016 године, откривено је више од 18.500 миграната који су покушали илегално да пређу границу Србије из правца Бугарске, Македоније и Црне Горе.

– У том периоду ухватили смо 124 особе које су покушале да кријумчаре готово 1.500 миграната, претпостављамо на север наше земље. Највећи број кријумчара је из Србије – 91 особа, 15 из Бугарске, остали су из Ирака, Пакистана, Авганистана, Марока, Холандије – рекао је Kривокапић.

Он је додао да мигранти на различите начине покушавају да илегално уђу у Србију користећи речна корита и пружне прелазе, што заједничке патроле српске и аустријске полиције стално тера да мењају тактику обезбеђења државне границе. Представница Граничне полиције Соња Цветковић рекла је да је број илегалних прелазака миграната знатно смањен захваљујући превенцији на граници према Бугарској, али и погоршању временских услова.

– Нисмо имали конкретно веће групе, то су појединачни покушаји који су се видевши полицијске и војне снаге враћали на територију Бугарске – казала је Цветковић.

 

 

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*