Кује мачеве Немањића

0

Слободан Маринић заволео стари занат. Овим послом се бави већ 12 година
Историја средњовековне Србије бележи безброј бојева. У тим биткама истицали су се многи српски јунаци, витезови. А каквим мачевима су се они борили, данас од заборава покушава да сачува Слободан Маринић, из Сремске Митровице. Овај двадесетдеветогодишњак, који у својој радионици израђује мачеве, добио је прилику да своје умеће представи и у серијалу који се управо снима „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“.
– За мене је ово велика одговорност, јер је реч о мачевима из времена Немањића, али и велика част и обавеза. Ово је остварење мог ковачког сна – не крије одушевљење Слободан, који очекује да ће се после завршетка снимања серије мачеви наћи на аукцији, а прикупљени новац искористити у хуманитарне сврхе.

Слободан Маринић, студент ветерине, каже да је љубав према наковњу и чекићу открио пре 12 година. До сада је из његове радионице изашло више од 50 кованих мачева, а посебно издваја реплику средњовековног српског мача који је изложен у Ваљевском музеју.

– Од самог почетка бављења ковањем мачева желео сам да сазнам како су изгледали мачеви српских витезова.

Истражујући ту тему, пут ме је водио кроз музеје, где се данас чувају аутентични српски мачеви. Мач српских витезова из 14. и 15. века је веома јединствен и карактеристичан по свом облику, извијеној накрсници у облику слова С, четвртастој јабуци, као и по својој величини – објашњава Слободан.
ТВ СЕРИЈА

Маринић је добио прилику да за потребе снимања серије о Стефану Немањи направи мачеве његових синова Стефана Првовенчаног и Вукана, односно мач Адама, капетана гарде, Фридриха Првог Барбаросе, императора Светог римског царства, и мач византијског цара Манојла.
НИКОЛИЋУ МАЧ

Слободан, који је члан Удружења за очување старих заната и вештина „Бели орлови“, у част одржавања Међународног витешког фестивала „Деспот Стефан Лазаревић – Манасија“, поклонио је Томиславу Николићу, председнику Србије, реплику мача деспота Стефана.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*