Курир: СРАМ ТЕ БИЛО! Стефановић огрезао у криминалу! Јавно злоупотребљава положај, врши притисак на институције зарад стицања политичке користи!

0

Срамном и противзаконитом изјавом, Небојша Стефановић директно јавно злоупотребљава положај министра унутрашњих послова и врши притисак на институције државе Србије и правосуђе, чиме стиче сопствену политичку корист и корист за своју политичку странку

 

БЕОГРАД – Министар полиције Небојша Стефановић, изјавом да је власник „Адрија медија групе“ Александар Родић криминалац и рекеташ, а против њега не да не постоји пресуда, већ нема ни било каквог поступка, прекршио је све законе Србије и због тога мора да поднесе оставку, тврде саговорници Курира!
Он је тако, према њиховим речима, повредио институцију претпоставке невиности, што је недопустиво за једног министра и потпредседника Владе!
Шеф МУП, који је и потпредседник Владе, без икаквих доказа оптужио Александра Родића да је рекеташ и криминалац, што је кршење закона и Устава.

Срамном и противзаконитом изјавом, Небојша Стефановић директно јавно злоупотребљава положај министра унутрашњих послова врши притисак на институције државе Србије и правосуђе, чиме стиче сопствену политичку корист и корист за своју политичку странку.

Поштени полицајци ће имати много посла чим се промени власт

– Наравно да је Стефановић и у овом случају, који никако није први, прекршио Устав и закон који гарантују претпоставку невиности. Већ годинама крши закон свакодневно, злоупотребљавајући функцију и криминализујући полицијску службу. Поштени полицајци ће имати много посла у његовом кабинету чим се промени власт – каже лидер Покрета слободних грађана Србије Саша Јанковић.


Кршење закона министра Стефановића најоштрије осуђује и лидер ДС Драган Шутановац. Како каже, нико нема право да без доказа неког етикетира као криминалца.
– Нико нема право, а посебно министар, да без доказа, истраге и пресуде било кога квалификује као криминалца и рекеташа, флагрантно кршећи претпоставку невиности као темељни принцип правосуђа и правног поретка. Константно кршење закона и урушавање независности судства само је потпуно оголило суштину напредњачке власти, која у Србији спроводи државно насиље, уместо правне државе – истиче Шутановац.

Или си напредњак, или не постојиш

Истог става су и Санда Рашковић Ивић, посланица За спас Србије – Нова Србија, која наводи да министар полиције не сме да етикетира људе и прича да су криминалци, а да о томе нема судске пресуде, док лидер Нове странке Зоран Живковић додаје да Стефановић мора да поднесе оставку ако унаоколо осуђује људе без пресуде:
– Ако је тачно то што је министар полиције рекао, онда би Родић требало да буде у притвору. Ако није тачно, онда би Стефановић одмах морао да поднесе оставку јер је повредио претпоставку невиности и изрекао ствари које су недопустиве за високог државног функционера.

И Војислав Шешељ, лидер радикала и доктор правних наука, подсећа да Стефановић као министар полиције не сме да води јавну полемику по том основу.
– Ако има податке и доказе, он треба да поднесе кривичну пријаву, као и сваки полицајац, то је њихова законска обавеза – навео је Шешељ.

Бошко Обрадовић, лидер Двери, каже да није новост да напредњаци злоупотребљавају службени положај ради притиска на медије или вршења политичког притиска:
– Закон је свакако прекршен, али ме то не чуди у земљи која суспендује демократију и слободу медија и крупним корацима иде ка диктатури. Или си напредњак, или не постојиш. Нека знају да нисмо у каменом добу и да им то неће проћи.


Застрашивање

Ово, нажалост, није први пут да је министар брутално злоупотребио свој положај. Он је против тог истог Александра Родића децембра 2015. поднео кривичну пријаву за подстрекивање на лажно пријављивање, а само неколико сати касније заказао ноћну конференцију за медије на којој је замуцкујући саопштио да је пријава повучена. Стефановић тада није умео да образложи зашто је поднета кривична пријава, као и зашто је повлачи.

Само месец дана раније, Стефановић је на конференцију изашао окружен специјалцима у фантомакама наоружаним аутоматским пушкама. Та сцена запрепастила је јавност пошто се не памти такав начин обраћања највиших државних званичника.

Заштитник грађана Милош Јанковић
ПРЕСТАНИТЕ ДА ОКРИВЉУЈЕТЕ ЉУДЕ БЕЗ СУДА

Милош Јанковић, в.д. заштитника грађана, за Курир каже да је у годишњим извештајима ове институције недвосмислено указано да је потребно престати с лошом праксом повреде претпоставке невиности.
– Заштитник грађана је надлежним органима упутио бројне препоруке да у изјавама за јавност не повређују претпоставку невиности, односно да појединце или групе не означавају извршиоцима кривичних дела ако то није утврђено онако како проистиче из Устава Србије, међународних конвенција, пресуда Европског суда за људска права и бројних домаћих кривично-правних и других прописа. Наиме, нико не треба да се означи кривим ако то није утврђено правоснажном судском одлуком.

Држе се заједно
СТЕФАНОВИЋ И СПС ЋУТЕ

Небојша Стефановић није одговорио на СМС са конкретним питањима, а одговор је изостао и од социјалиста Бранка Ружића и министра енергетике Александра Антића.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*