Курир: Тајни послови Ђиласа и његовог кума Млађана Ђорђевића

0

Два у једном: Овај двојац је нераздвојан на свим политичким и државним положајима које је током власти формално освајао Ђилас, а исти принцип примењују и на пољу бизниса, открива Kурир

Драган Ђилас и Млађан Ђорђевић тесно су повезани не само кумовским и политичким везама већ су свој сигуран финансијски ослонац изградили захваљујући изузетно профитабилним заједничким пословним аранжманима, открива Kурир.
Већ 27 година, колико траје однос који је више од пуког пријатељства, овај двојац је нераздвојан на свим политичким и државним положајима које је током власти формално освајао Ђилас, а исти принцип примењују и на пољу бизниса, где је управо Ђорђевић одиграо важну, можда и кључну улогу у изградњи империје која се данас формално везује за његовог кума.
Обрт великог новца

Ђилас и Ђорђевић су 1995. основали чешку фирму „МД интернешенел“, од које је Ђилас, према сопственом признању, почео да стиче своје богатство, пре свега од бизниса са продајом ТВ права. Ипак, званични обрти у овој компанији, али и другима које је као ћерке фирме тада имао у Чешкој, мерили су се у десетинама хиљада евра годишње, па је Ђиласова прича о стицању богатства ван Србије и инвестирању милиона по повратку у Србију пуна шупљина.

Kолико међусобно поверење влада између Ђиласа и Ђорђевића, најбоље показује покретање компаније „Дајрект медија“, чији је оснивач 2001. био управо Млађан Ђорђевић са још два партнера. Ђилас је формално у ову бизнис причу ушао тек када је посредством своје фирме „Мултиком груп“ купио „Дајрект медија“ за 10.000 долара и уз признање да је од почетка он био стварни власник компаније, али да није желео да се у папирима помиње његово име.

Упоредо са пословним авантурама, овај тандем активан је и у политици, а улоге су јасно подељене: Ђилас је експонирани лидер, и у странци и у институцијама које је водио, а Ђорђевић је играч испод радара и човек за специјалне задатке са одличним контактима у деловима СПЦ, десничарским организацијама, безбедносним службама и у десно оријентисаним круговима у Русији.

Роварење по ДС

Од 1992. и студентских протеста које се водили, Ђилас и Ђорђевић у стопу се прате и у стварању политичког утицаја. Формално је почело 2000. године, када су основали хуманитарну организацију Наша Србија, и завршило се у Народној канцеларији председника републике, коју је од 2004. до 2007. водио Ђилас, а Ђорђевић му био заменик. После тога, Ђорђевић добија функцију саветника председника, чиме Ђилас успева да пробије свог човека до Андрићевог венца, где је било „утврђење“ осмогодишње владавине Бориса Тадића, како у ДС тако и у држави.

Наш извор из ДС тврди да је Ђорђевић, после губитка власти ДС 2012, урадио највећи део посла да уклони Тадића из странке:

  • Да није било игрица које је Ђорђевић тада заиграо, Ђилас не би дошао на чело ДС. Ђорђевић је био тај који се потрудио да смекша довољно демократа да Ђилас прође изборе и тако се и догодило.

Творац Двери

Ђорђевић је сада, како смо то већ у више наврата писали, уз Ђиласа у СЗС. Он је и мозак протеста „1 од 5 милиона“ и неко ко је најзаслужнији што су Двери испливале у први план.

 Директорка ЦЕАС Јелена Милић за курир
ЂОРЂЕВИЋ МУТНО БАРАТАО НОВЦЕМДиректорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић каже за Kурир да су финансије проруских фондација и организација, попут оних у које је укључен и Млађан Ђорђевић, изузетно нетранспарентне и да је то део објашњења одакле Ђорђевићу новац и утицај:


- За разлику од организација цивилног друштва које долазе с политичког запада, руске организације имају изразито нетранспарентне финансије. Не би ме изненадило да одређена количина новца, чије се порекло и употреба не знају, мења руке и иде кроз такве процрквене канале између Србије и Русије. Не могу са сигурношћу да кажем да те паре иду баш сваки пут за просперитет Србије. Ђорђевић не крије да има такве организације, да је верски конзервативан, близак са декадентним проруским елементима у српским црквеним круговима и мислим да сада користи те везе да врши притисак и још више отежа, ионако тешко постизање компромиса у вези са KиМ.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*