Кустурица: Не бавим се политиком

0

Српски режисер Емир Кустурица поручио је да Русију изузетно воли, цијени и поштује, али да не ради на оснивању било какве партије па ни руске.

У писму уредништву „ЕуроБлица“ поводом текста објављеног 18. августа под насловом „Руски мултимилионер оснива партију у Републици Српској“, Кустурица је навео да се покушава манипулисати његовим именом убацујући га у ту причу.

„У вашем листу број 7367 од 18. августа, на другој страни, објавили сте текст под називом ‘Руски мултимилионер оснива партију у Републици Српској’, аутора Бориса Кнежевића, гдје, нажалост, покушавате да манипулишете и мојим именом убацујући ме у ту причу, придружујући се тако герили специјалиста и специјалаца за фабриковање лажи око мог имена“, истакао је Кустурица у демантију упућеном 20. августа који „ЕуроБлиц“ до данас није објавио.

„У причи о наводном оснивању проруске странке у Републици Српској чији су извори – ‘одлично обавијештени извори нашег листа’, кажете да сте покушали и од мене добити коментар на ову, по свему судећи измишљену тему, али сам ја наводно ‘био на састанку на којем су се договарали детаљи о формирању нове странке’. Кажете да се ја нисам јављао на ваш телефонски позив!? У праву сте. Нисам се јављао јер ја и немам телефон“, навео је Кустурица.

Он је нагласио да није политичар, већ да се бави умјетношћу, те да све што ради, ради јавно.

„Не радим на оснивању било какве партије па ни руске. Русију изузетно цијеним, поштујем и волим. Но, не знам у име кога чините ово пропагандно посредовање и блефирање!? Бојим се да ће вам та навика, ако тако наставите, постати јача од памети и ту ће те бити у проблему! Као што ће те бити у проблему ако наставите да користите моје име за ваше исконструисане лажи и блефове. Тада ћете неситину, односно вашу истину морати да доказујете на суду“, поручио је Кустурица у писму упућеном главном уреднику „ЕуроБлица“ Предрагу Михаиловићу и одговорном уреднику Синиши Тркуљи.

„ЕуроБлиц“ је 18. августа објавио да „руски тајкун Константин Малофејев намерава да у Републици Српској формира политичку партију која ће се залагати за што ближе везе с Русијом“.

У тексту се наводи да су саговорници листа, између осталог, истакли да ће нова политичка партија чије би званично оснивање, према неким најавама, требало да се догоди најкасније до краја јесени, покушати да у своје чланство укључи бројне познате личности из јавног и политичког живота у Српској.

Тада је објављено и да су о формирању „руске партије“ уочи сљедећих општих избора у БиХ у Вишеграду тајно разговарали председник Српске Милорад Додик, академик Матија Бећковић, режисер Емир Кустурица, банкар Слободан Павловић, као и руски књижевник Захар Прилепин.

У тексту се додаје да су поједини медији из ФБиХ прије мјесец дана објавили да Руси планирају оснивање своје политичке странке у БиХ, притом не објављујући имена оснивача.

„Tада је, такође, објављено и то да су о формирању ‘руске партије’ уочи следећих општих избора у БиХ у Вишеграду тајно разговарали председник Републике Српске Милорад Додик, академик Матија Бећковић, режисер Емир Кустурица, банкар Слободан Павловић, као и руски књижевник Захар Прилепин“, наводи се у тексту „ЕуроБлица“.

Срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*