Kустурица препоручио Чесима да гласају за Земана

0

Широм Чешке поново су отворена биралишта на којима грађани у другом кругу директних председничких избора гласају за промену, грађанског кандидата Јиржија Драхоша или за председника на каквог су навикли последњих пет година – Милоша Земана, кога им је препоручио и најславнији „југословенски прашки ђак“, режисер Емир Kустурица.

„Чеси су мудар народ који ће гласати за човека који је открио једну од највећих истина у вези са Истоком. Kада велика компанија, трансконтинентална дође у Чешку или у Србију, довезе технологије, али све што се уради више одлази од чешког народа. То је економска неправда коју је Земан видео. И види то исправно. Kад год сам га гледао, мислим исто о данашњем свету“, казао је Kустурица у видео разговору који током другог круга председничких избора, у Чешкој објављује чешки алтернативни портал Парламентњи листи.

Kустурица је казао да иако су многи људи глупи, некако се на изборима одлуче ипак како треба и рекао да је он Чех, да би гласао за Земана.

Управо садашњи председник Милош Земан као премијер на челу мањинске социјалдемократске владе од 1998. до 2002. године дистанцирао се од тзв. „чешког модела“ – ваучерске приватизације, чешким капиталом, коју је означио за крађу столећа.

Земан као премијер убрзано је кренуо у отварање тржишта и класичну приватизацију чешке привреде страним стратешким партнерима, пре свега у банкарском сектору, али и у гасној и петрохемијској индустрији и електроенергетици и телекомуникацијама.

Чешку је премијер Земан увео у НАТО, његова влада дала је сагласност војним савезницима за бомбардовање Југославије 1999. године, а Земанова влада обавила је и одлучујуће припреме за улазак Чешке у Европску унију 2004. године.

Одзив око 8,4 милиона регистрованих бирача у Чешкој према извештајима комисија са биралишта у петак је био већи него у првом кругу када су за два дана на изборе изашле три петине бирачког тела.

Национални Завод за статистику саопштио је да би незванични резултати избора могли да буду познати касније поподне.

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*