Кустурица: Путин је одговоран за понос руског народа

0

Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је да је руски председник Владимир Путин одговоран за то што су Руси поново поносни на своју културу и историју“, објашњавајући за Раша Тудеј због чега већ дуго руског лидера толико поштује

Кустурица је поздравио напоре Путина у поновној изградњи Русије, за које верује да су Москву обновили као снажну и независну силу у свету, истовремено свом народу усађујући поштовање према наслеђу, које се чинило да је изгубљено током бурних деведесетих година прошлог века.

„Оно што заиста поздрављам је став господина Путина којим он кроз своју умерену природу Русију враћа на ноге са дна где се нашла за време владе Бориса Јељцина, да буде поносна на своју историју и културу“, рекао је Кустурица.

Режисер је признао да је често на мети критика, јер не крије свој наклоњени став према руском лидеру.

Чак и „про-Путинове шале“ данас могу да изазову проблеме, навео је Кустурица, указујући на то да је једном био критикован зато што је изјавио да је спреман да Путину дозволи да постави ракете на његовом балкону.

Он је навео да свет постаје мрачно и смртоносно озбиљно место у ком више „не можете ни да се нашалите“ и додао да је после тога разговарао са својом супругом о том коментару и да је она то схватила као шалу.

„(Ипак), било је и оних сумњичавих који су ме подвргли жестоким нападима, истинито верујући да је то могуће“, рекао је он.

Кустурица је указао и на дубоку културну и друштвену благонаклоност измеду Србије и Русије.

„Ако погледате историјске чињенице, како је тадашњи руски цар Николај Други ушао у Први светски рат због Србије, ако увидите колико добро нас Русија разуме, колико значимо једни другима на културном нивоу, како смо дубоко посвећени православним вредностима“, каже Кустурица.

Режисер је посебно нагласио да верује да је моћ да се тражи заједницко добро изнад појединачне, себичне потребе оно што разликује српски и руски народ од Запада.

„Србија и Русија су много више наклоњене принципу колективизма, кроз који и посматрамо нашу историју и будућност“, напомиње Кустурица.

Он је навео да, док је Запад можда постигао економски напредак водећи се управо супротним вредностима, он то доживљава као друштво где је „човек човеку вук“.

Прошле године Кустурица је од Путина добио Орден за унапредење пријатељства и јачање сарадње измеду народа Србије и Русије, као и за популаризацију руског језика и културе у иностранству, пише Раша Тудеј.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*