Лавров: НАТО гомилањем трупа дестабилизује Европу

0

Шеф руске дипломатије сматра да Алијанса покушава да промени однос снага повећањем обима војне обуке, као и стварањем система противракетне одбране

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров каже да земље-чланице НАТО покушавају да промене постојећи однос снага у Европи што, као и нагомилавање војног потенцијала и стварање система противракетне одбране САД, дестабилизује ситуацију на европском континенту.

„Морамо да констатујемо да покушаји да се промени постојећи однос снага у Европи, невиђено од завршетка Хладног рата повећање војног потенцијала блока, повећање обима активности војне обуке, као и константно стварање система противракетне одбране САД и њеног европског сегмента, дестабилизују ситуацију на европском континенту“, оценио је Лавров.

Он је на почетку састанка са својим белоруским колегом Владимиром Макејем додао да су такви потези у супротности са одлукама самита ОЕБС и самита Русија-НАТО о стварању заједничког простора мира, безбедности и стабилности на евроатлантском простору оценивши да они „директно утичу на националне интересе Русије и Белорусије“.

„У том смислу, заједничке акције наших земаља, укљуцујући и путем Организације споразума о колективној безбедности (ОДКБ) добијају посебно знацење“, констатовао је Лавров.

Он је на конференцији за новинаре након разговора са белоруским колегом истакао да су се Русија и Белорусија договориле да размењују информације о контактима са НАТО, пренео је Спутњик.

„Договорили смо се да и даље координишемо приступе о изградњи односа са НАТО, да размењујемо информације о контактима са Алијансом“, рекао је Лавров.

Истакао је и да су обе стране изразиле забринутост због повећане војне активности НАТО на истоку Европе.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*