ЛАВРОВ: НАТО планира слање трупа у Румунију у Бугарску

0

НАТО разматра могућност распоређивања својих војних контингената у Бугарској и Румунији, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров, преноси НСПМ.

Он је у интервјуу за руски лист Известија, оцијенио да активности Алијансе у близини руских пограничних региона, имају провокативан и дестабилизујући карактер.

„Заједно са најављеним испраћајем војних контингената НАТО у Пољску и балтичке земље, већ се воде разговори о истовременом присуству снага Алијансе и на територији других земаља у Источној Европи, у Бугарској и Румунији,“ рекао је Лавров и додао да Русију брину и најаве неколико чланица НАТО да модернизују своје оружане снаге и изграде нову војну инфрастуктуру, преноси „ТАС“.

Забринутост Москве изазива и гомилање трупа Алијансе у близини руске границе, а нарочито наставак изградње америчког антиракетног система у Европи, рекао је руски шеф дипломатије.

НАТО-ве трупе марширале су летонским градовима који се налазе уз саму границу Русије, пренијела је телевизија РТ. У маршу који је отпочео у уторак и трајао до данас учестовали су осим пјешадије и оклопна возила. 

Из Москве је оцијењено да овакав поступак НАТО-а представља пријетњу за Русију и да је повећана могућност инцидента.

„Разврставање војске на овакав начин је пријетња за нас“, рекао је замјеник министра спољних послова Алексеј Мешков и нагласио: „Ко каже да се ће завршити на овоме. Немамо такву информацију“. 

 

 

 

in4s.net

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*