Лазански даје одговор на питање: Ко Угљанину даје ветар у леђа и потпаљује Бошњаке против Србије?

0

Председник Бошњачког националног већа, уздрмао је читаву земљу позивајући се на референдум из 1991. године којим су се грађани Санџака наводно изјаснили за пуну политичку и територијалну аутономију са правом прикључења некој од суверених република.
Сулејман Угљанин отишао је толико далеко, да је позвао ЕУ да реагује и услови Србију признавањем резултата овог гласања у оквиру приступних преговора и отварања поглавља 23. и 24.
Србија и ЕУ да заједно утврде датум за расписивање избора за органе Санџака – рекао је Угљанин, тражећи успостављање нових власти у оквиру Санџака као аутономне покрајине.

Тако се поново у Србији ствара нови сепаратизам, а без обзира колико нам Угљанин деловао безначајно и његова идеја као нешто што нема подршку, требало би се само сетити шта се десило када смо потценили сепаратистичке покрете у нашој земљи.

Матрица је увек иста

Пре само 15 година били смо у истој држави са Црном Гором, а пре 20 имали апсолутну контролу над Косовом и Метохијом.
Сваки проблем који се изродио у Србији заправо је започео маргиналним најавама. Није прошло много времена, букнула је терористичка побуна на Косову и Метохији. Следи иста матрица, проблем се интернационализује, а онда такозвана међународна заједница, односно САД и њихови европски сателити, крену да посредују и донесу „правично решење“, које је увек по правилу, на штету Срба.
Слично је било са Црном Гором, од два ока у глави како смо се називали, брзо смо оћоравили, дозвољавајући да нам један Солана кроји неку Државну заједницу Србија и Црна Гора којој, како и сам трагикомични назив сведочи, није било заједничке будућности.

Један референдум осакатио је Србију и оставио је без излаза на море, у геостратешком смислу – небитну, осим као коридор, за пролаз неких других. А резултати гласања?! Па ту се ионако пита онај ко броји, а на мали број становника, шта је тешко навући преко 50 одсто.

Полуга притиска на Србију

Наш познати новинар и војни аналитичар Мирослав Лазански каже за СрбијаДанас.цом да у изјавама Сулејмана Угљанина треба гледати могуће средство америчког притиска на Србију.
О каквој се врсти притиска ради, и да ли САД траже од нас да уђемо у НАТО, наш саговорник каже.

– САД знају да ми не можемо у НАТО, без референдума, а зна се да би на референдуму народ гласао против тога. Они једноставно желе, на неки начин, да Србију потпуно одмакну од било какве сарадње са Русијом. То је циљ ове америчке “дубоке државе”.
Према речима нашег саговорника Трамп има толико проблема да не стиже ни да се бави спољном политиком.

– Та америчка администрација још увек ствара велике проблеме и Трампу, али и по свету. Они имају утабану спољну политику још из времена Клинтонове администрације – каже Лазански.
Лазански тврди да Угљанин ништа не предузима случајно.

– Он је овде само полуга притиска на Београд. То је моменат где Американци могу да покушају да нас дестабилизују, управо преко Рашке.

Весници несрећа

Почетак најаве лоших времена и нових проблема за Србију никада није био случајан. Весници ових несрећа никада нису стајали сами, јер да јесу, одавно би лежали на робијама, али ако иза њих стоји неко моћнији, онда је то тешко урадити, поготово ако нисте довољно моћни.Уколико Сулејман Угљанин не буде одговарао за своје политичке авантуре, ствар је јасна.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*