ЛЕЧИЋ: Не треба да признамо Косово

0

Слажем се да је Александар Вучић оволико снажан и бахат у великом делу и заслугама личних сујета лидера опозиције. Али, Вучић и сам ради на томе. Дуги су његови пипци и у опозицији.

Овако је на питање односа Вучића и опозиције одговорио Бранислав Лечић, глумац и министар културе у Влади Зорана Ђинђића, који се кандидовао за председника Демократске странке. Он је јуче одговарао на питања читалаца Данаса у рубрици “Интервју на мрежи”, на Фејсбук страни Данаса.
Зашто је опет у политици?

Велики број грађана желео је да зна зашто се сада активирао у политици. Лечић је рекао:

“Никада нисам био у пуном капацитету политичар. Сада је прилика за то. Не зато што то много желим, јер волим највише своју професију, али сам спреман да целокупну своју каријеру жртвујем да би Србији било боље. А то једино могу да остварим кроз озбиљан политички ангажман”.

Додао је још да, мислећи на ДС, он не долази код победника, већ код пораженог.

“Мотив је баш зато што је Демократска странка пала, а идеја демократије је срозана. Видимо колико се друштво разболи у свакој врсти апсолутизма”, рекао је још на тему уласка у активну политику.

Бранислав Лечић је још одговорио да опозиција мора да се обједини.

“Ту подразумевам сигурно Ђиласа, Јанковића и Јеремића и прављење демократског савеза. А онда бисмо се сви заједно питали – ко још?”

Одговорност

Грађане је интересовало и његово претходно политичко искуство и однос са Зораном Ђинђићем, у чијој је Влади и био министар културе.

На питање да ли осећа имало одговорности што као министар културе није учинио више да се, по препоруци медијских радника, распусте тадашњи новинари РТС-а и изврши лустрација јавног медијског сервиса, глумац је рекао:

“Лустрација не може да буде парцијална, требало је да буде политичка одлука у том тренутку комплетног ДОС-а. Онда би се и она спровела. А што се то није спровело, зна се, због Коштунице. Он је у конфронтацији са Ђинђићем привукао кадрове који су били бивши Милошевћеви кадрови од војске до ДБ, множећи своју партију, а неспроводећи у дело повлачење црте са бившим друштвом. Од тога трпимо и данас.”

О Весићу и Пинку

На питање да ли осећа одговорност што је током његовог министровања ДС овластио Горана Весића да преговара са Жељком Митровићем да промени медијски курс, Лечић је рекао да тада није могао да зна како ће Весић да се понаша.

“Што се Пинка тиче, намера је била јасна – да не укидамо станицу него да је културолошки прилагодимо”, додао је он. “Исто колико је политички Ђинђић желео да створи стабилан и бољи систем, а у томе био спречен од деобе у ДОС, тако је и ова културна политика била у почетку могућа, све до тренутка док се није схватило да – не мора. И Пинк је искористио ту новонасталу пукотину нове власти, да не мора да се мења”.

О Косову

Бившег министра у Ђинђићевој Влади још су питали за мишљење о Косову.

“Лично мислим да Косово не треба да признамо званично, да не ставимо потпис да признавање, а поштујући међународно право, признање није фер према Србији”, рекао је Лечић. “Али, морамо да учинимо све да функционишемо. Један од добрих примера су Тајван и Кина. Кина никада није признала Тајван, али функционишу. Бриге су вишеструке на Косову – наш народ, културна баштина, наша имовина, а последње је категоријиа коју Запад разуме”.

На питања о убиству Зорана Ђинђића, Лечић је рекао да је расветљавање политичке позадине сигурно један од задатака ДС, ако би имала такву врсту политичке моћи.

“Верујем да се сваки грађанин па и ја, осећа као саучесник јер то нисмо урадити. Тај метак још увек путује ка свима нама”, тврди кандидат за првог човека Демократске странке.

СПС и Чеда Јовановић

Као највећу грешку ДОС види то што није обављена лустрација. Када је у питању однос са СПС, мисли да је улазак 2008. године у коалицију са њима био грешка.

На питање зашто се посвађао са Чедомиром Јовановићем, рекао је: “Нажалост, Чеда је од партије правио сопствену фирму. Ја другачије схватам политику.”

Додао је још да би, ако дође на чело ДС, промене у странци кренуо да повлачи изнутра.

 

nspm

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*