Лењин на рециклажи у Украјини

0

Украјинци срушили свих 1.320 споменика вођи совјетске револуције Владимиру Иличу. Сачувани само примерци за Музеј пропаганде. Чак 52.000 улица и 32 града је добило нова имена

НА територији под контролом власти у Кијеву у Украјини више нема ниједног споменика Владимиру Иљичу Лењину!

У периоду од државног преврата до сада демонтирано је или срушено свих 1.320 споменика вођи светског пролетаријата. Ту информацију је потврдио Владимир Вјатрович, директор Института националног сећања Украјине. Он додаје да је можда и остао неки споменик у неком забитом селу или понекој фабричици, али су сви они већ демонтирани.

У току кампање „декомунизације“ у Украјини је демонтирано или срушено 2.389 разних споменика. Што се тиче споменика Лењину, они од гипса или мермера су поломљени а од метала претопљени. Сачувани су само они споменици који ће бити у Музеју монументалне пропаганде СССР-а који би требало да се отвори до краја ове године у Кијеву.

Осим са споменицима, нове власти у Украјини ратовале су у процесу „декомунизације“ са променом назива градова и улица. Чак 52.000 улица које су носиле назив партијских и државних руководилаца из времена СССР-а добиле су нова имена. Осим тога, промењана су имена 32 града и 955 насеља. Још нису промењена имена две области, Дњепропетровске и Кировоградске, јер би за то требало мењати и део устава.

Садашњим властима је очигледно било важније да се обрачунају са симболима комунистичке прошлости него да подигну стандард својим грађанима. Због тога је рејтинг председника Порошенка и његових сарадника све нижи.

Једино су задовољни они украјински националисти којима је било најважније да рехабилитују своје идоле на челу са Степаном Бандером кога они доживљавају као борца за украјинску независност, док га Пољаци и Руси сматрају слугом Хитлерове Немачке где га је после рата и убила совјетска обавештајна служба.

ПОРОШЕНКО ПОЖУРИО СА ЧЕСТИТКОМ ХИЛАРИ

БИВШИ шеф Службе безбедности Украјине Валентин Наливајченко и некадашњи саборац данашњег председника Украјине „извукао“ је документ на основу којег се види да је Петар Порошенко честитао Хилари Клинтон победу на председничким изборима и пре него што су они били завршени.

Прошлог месеца су у Белој кући у Вашингтону говорили како се Украјина мешала у председничке изборе у САД. Наводно се америчка амбасада у Кијеву бавила прикупљањем компромитујућих материјала против Трампа.

Кад се све то зна, јасно је што је Доналд Трамп 20. јуна разговарао са украјинским председником Порошенком у Вашингтону само шест минута.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*