Линта: Безочно лицимерје Хрватске због споменика мајору Тепићу

Председник Савеза Срба из региона оценио је да је одлука хрватског Министарства спољних послова да уложи оштар протест због споменика народном хероју Милану Тепићу "безочно лицимерје"

0

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да је одлука хрватског Министарства спољних послова да уложи оштар протест због одлуке Владе Србије да подигне споменик народном хероју Милану Тепићу „безочно лицимерје“.

Он је, истовремено, указао на то да се у Хрватској се подиже споменик, како је рекао, „терористи Барешићу“ , као и споменици убијеним усташама и припадницима хрватских паравојних формација са усташким поздравом „За дом спремни“.

Како се наводи у саопштењу Савеза Срба из региона, Линта је позвао Тужилаштво за ратне злочине да распише потернице за одговорнима за ратни злочин у Бјеловару јер је кажњавање разних злочинаца, како је рекао, цивилизацијска обавеза сваке државе.

Он је оптужио хрватско праводусуђе да је етнички мотивисано, а као један у низу доказа навео је то да нико није осуђен због стрељања три официра и шест војника који су се предали након заузимања касарне у Бјеловару 29. септембра 1991. године, као и у многим другим случајевима.

„Починиоци овог ратног злочина су добро познати, али у Хрватској се и даље ратни злочинци славе као хероји“, наводи Линта.

Као један од главних разлога, он види то што је ЕУ 2011. године затворила преговоре са Хрватском о поглављу 23 „Људска права и правосуђе“ чиме је, како је оценио, послала јасну поруку да ће злочин над припадницима ЈНА у Бјеловару и бројни други злочини над српским заробљеницима и цивилима остати некажњени.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*