Литванија страхује од руске инвазије

Литванија је упозорила да би руски председник Владимир Путин могао да тестира НАТО у недељама пре званичног доласка Доналда Трампа на власт у САД.

0

Литвански званичници су саоштили да руска претња расте, а шири се страх од могуће руске инвазије.

Министар спољних послова Литваније Линас Линкевичијус рекао је да је “веома уплашен“ за Балтик, као и за сиријски град Алепо.

Литванија верује да Руси имају “мрачне намере“ према тој земљи због њене географије и историје.

Некада чланица Совјетског Савеза, сада је у саставу и НАТО и ЕУ, граничи се са Русијом и руском енклавом Каљининградом на Балтичком мору.

Литванска влада званично изражава страхове због блискости Путина и Трампа, а Линкевичијус додаје да “Русија није велика сила, већ велики проблем“.

Русија са друге стране инсистира на томе да није никаква претња, оптужујући НАТО да потпаљује ватру у региону ширећи своју војску у близини руске границе.

Линкевициус каже за ББЦ да Путин вероватно види период до инаугурације Доналда Трампа као прилику да тестира војну спремност и дипломатске ставове западне алијансе.

“Нова администрација неће званично доћи до друге половине јануара. Плашим се због овог периода, не само због региона, већ се надам и да Алепо неће бити сравњен са земљом до тада“, рекао је министар.

Литванци такође подвлаче то што Русија гомила опрему у Каљининграду, и подсећају да је пре 25 година из Москве стигло наређење да тенкови уђу и разбију мирне протесте за независност у Виљнусу.

“Земље које најбоље разумеју Русију су оне које су јој најближе. Био сам дете, а и даље се сећам звука тенкова када су дошли Руси са совјетском војском. То су биле руске трупе и извршили су инвазију, тако да је последње што се овога тиче то да нисмо наивни“, рекао је литвански опозициони политичар Габирелиус Ландсбергис.

Литванци, пише ББЦ, могућност инвазије схватају веома озбиљно.

Званичници покушавају да докажу САД да је Литванија одговоран партнер у западној алијански, а штампају се и посебни памфлети који показују цивилима како да се понашају у случају инвазије.

“Да, то је аларм. То је аларм не да Руси долазе, већ да расте претња сваког дана“, рекао је један литвански мајор за ББЦ.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*