Људи који су померали границе: Антон Павлович Чехов

0

Антон Павлович Чехов се родио у Танарогу, у Русији, у близини Азовског мора , 29. јануара 1860. У то време сама есенција руског друштва се стално мења, тако да је Чехов имао само годину дана: 19. фебруара 1861 када су руски кметови били ослобођени . Сам Чехов је унук кмета тако да овај велики преокрет старијег друштвеног поретка игра средишњу улогу у многим његовим делима .

Чехов је један од највећих драматичара модерног доба . Између осталих, освојио је и награду Пушкин и познат је по својим кратким причама и представама , често комбинирајући елементе обе комедије и трагедије . Његови радови често одражавају турбулентна дешавања специфична за Русију тог доба. Чехов поседује велики таленат да спретно и са пуно исказане милости искаже уобичајене људске ситуације.

Кад је радња његовог оца пропала породица се преселила у Москву , руски интелектуални центар. Чехов је ту интелектуално растао , али се развијао у два различита смјера . С једне стране, у двадесетој години похађао је медицински факултет Универзитета у Москви, припремајући се за лекарску професију а с друге стране, Чехов је такође почео писати како би издржавао породицу . Радио је као слободни писац за новине и часописе, његови духовити комад су запажени и то је охрабрио је Чехова и почо јеи писати озбиљне кратке приче . Толстој ,старији руски савременик Чехова , имао је велики утицај на младог писца и студента медицине . Чехов је изјавио да је медицина била његова законита супруга а књижевност је била његова љубавница . Остао одан обема занимањима читавог свог живота .

Чехов је дипломирао на Медицинском факултету у 1884 и одмах је започео своју лекарску каријеру . То раздобље после дипломирања такође обележава тренутак када је Чехов почео писати озбиљно. Током касних осамдесетих , Чехов је писао кратке приче, као што су Медвед 1888 , Венчање 1889 , и представе , а које укључују Иванов 1887 и Демон 1889 . Иако ови радови заслужују само умерене похвале и нису ремек-дела , она чине важан део његовиг развоја као књижевна . На пример , Чехов се вратио на Демона 1896 , а након што га је обрадио, преименовао , готово дело је постало познато као Ујка Вања , драма која му је донела успех и вечиту славу.
Током раних 1890 -их, Чеховљево писање утихњава. Нажалост , Чехов је патио од здравствених проблема, и провео је већи део раних деведесетих година са својом породицом или путујући у места са блажом климом. За врееме путовања , Чехов је био у могућности наставити свој ​а истраживања свега што је француско, посебно француске фарсе , жанр који ће обележити и његову позоришну комедију .

Године 1896 , Чехов је ушао у раздобље стваралаштва по коме је најпознатији . На прелазу века , написао је четири представе са погледима на руско друштво , који су му донеле трајане похвале : Галеб 1896 , Ујка Вања 1896 , Три сестре у 1901, Вишњик , његова посљедња велика драма 1904 . Чехов провео све ове године између Москве и Крима , делећи своје вријеме између свог посла и водећи бригу о свом здравстевом стању које се временом погоршавало.

Олга Книпер је играла у свакој од ове четири представе , 1901 , она и Чехов су се венчали . Представа Вишњик је први пут изведена у Москви 17. јануара 1904 на Чеховљев последњи рођендан , са његовом супругом у главној улози . Чехов је умро у Немачкој ,од туберкулозе плућа 2. јула исте те године .

Чехов је промиенио позоришни свет са ове четири драме . Он је често био разочаран када су дела извођења као трагедије , иако је сваки од њих има тужне елементе , Чехов је веровао да је ова тамнија страна представа никако не би требало да надвлада оне неизмјерно смешне елементе , којима су драме прожете, чак и у наизглед најмрачнијим тренуцима . Ова комбинација комичних и трагичних жанрова је један од Чеховљеве важних доприноса не само позоришту , већ и књижевности у целини . Чехов је такођер познат по нагласку који ставља се на дијалог , као и по акцији ван позорнице што иначе познато као “индиректно ђеловање. ” Најважнији догађаји Чеховљеве драме се не дешавају нужно на Чеховљевој позорници , већ публика често, доживљава неки од најважнијих кључних и драматичних акција не гледајући је , већ слушајући о томе од ликова . Овај концепт недиректног деловања је Чеховљева иновација , чији утицај на позориште и књижевности траје и данас .

ЦИТАТИ

Здрав човек има хиљаду жеља. Болестан само једну.

И за хиљаду година човек ће исто овако уздисати: Ах, тешко је живети – и у исти мах овако исто као и сада, бојаће се и неће хтети да умре

Љубав даје крила али их и поткресује..

Част се не може одузети, она се може само изгубити.

Други део живота код паметног човека састоји се у ослобађању од лудости и предрасуда и погрешних мишљења које је стекао током првог дела живота.

Жена може постати пријатељ мушкарцу само овим редом: прво познаница, затим љубавница, па тек онда пријатељ.

Љубав према човеку треба да се находи, не у срцу, не у стомаку, не у крстима, него у глави.

Кад сунце сија и на гробљу је весело.

Антон Павлович Чехов

Извор: secanja.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*