Лончар: Радници у клубовима да се обуче за прву помоћ онима који се предозирају

0

Дрога која се недавно појавила опаснија је и смртоноснија од претходних – довољна је једна или две дозе да се изгуби живот, упозорио је данас министар здравља и председник Kомисије Владе за борбу против наркоманије Златибор Лончар, најављујући конкретне кораке у борби против употребе дроге међу младима.

– Поента је да није „ин“ да користите или пробате дрогу како бисте ушли у друштво. Близу смо одлуке да сви који раде у клубовима, да имају додатну обуку за прву помоћ, јер ако се адекватно пружи, може да се спаси живот, то је једна од мера које ћемо увести, јер ово иде таквом брзином да немамо много времена – рекао је Лончар за РТС.

Он је навео да постоји укупно 360 контролисаних психоактивних супстанци, а да се чак 20 нових појавило за шест месеци.

– Дрога која долази је опаснија и смртоноснија. Довољна је једна или две дозе да се изгуби живот. Доносимо одлуку између живота и смрти – рекао је Лончар.

Министар здравља је нагласио да Kомисија није формирана да задовољи интересовање јавности, већ да мора да одради конкретне задатке – да се чује глас људи који раде са децом која су користила дрогу, да се пренесу њихова искуства и знање, да људи чују шта се дешава када се конзумира дрога и које су последице.

Од првог разреда упознавање са штетности наркотика

Према његовим речима, о том питању моћи ће да се чују искуства психолога, психијатара, али и осталих који су у додиру са онима који су на одвикавању – као што су људи из МУП-а и тужилаштва.

Kако би, додао је, деца од првих разреда била довољно упозната са штетностима конзумирања наркотика, радиће се у сарадњи са министром просвете Младеном Шарчевићем.

Осврнуо се и на годину дана рада Владе Ане Брнабић оценивши да у његовом ресору никада не може бити довољно урађено, те је подсетио да је у Србији уведен сајбер нож, пуштан у рад „Драгише Мишовић“, реконструисани клинички центри и омогућено да се у накнаду иде код жељеног лекара.

– У овом ресору никада није довољно, брзо и ефикасно, мора више да се ради – закључио је Лончар.

блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*