ЛОНДОН: Одлука о војној неутралности Републике Српске није у њеној надлежности

0

После усвајања Резолуције о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности у парламенту Републике Српскер, огласила се британска амбасада у Сарајеву која тврди да Народна скупштина Републике Српске наводно нема надлежности да доноси одлуке о сопственој спољној и одбрамбеној политици.

Британци су подсетили Републику Српску на споразум Председништва државне заједнице БиХ из 2009. године и Акциони план за чланство у НАТО, уз коментар да је овај сегмент „у рукама Сарајева“.

„Та питања су искључива надлежност институција на државном нивоу Босне и Херцеговине“, истакнуто је из амбасаде Велике Британије, као одговор усвојену резолуцију Републике Српске којом се дефинише неутралност Републике Српске у односу на постојеће војне савезе.

Британци тврде да „Закон о одбрани државне заједнице БиХ обавезује релевантне институције да проведу активности неопходне за приступ НАТО-у“, као и да „Влада Уједињеног Краљевства остаје предана пружању подршке евроатлантским интеграцијама државне заједнице БиХ, с циљем њене дугорочне сигурности и стабилности“.

Такође се недавно огласила и амбасада САД у Сарајеву са индетичним ставом да Република Српска наводно нема права да доноси овакве одлуке.

vostok.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*