Македонска опозиција против споразума са Грчком о „Северној Македонији“

0

ЛИДЕР највеће опозиционе партије у Македонији, ВМРО ДПМНЕ, Христијан Мицкоски изјавио је да треба одбацити споразум с Грчком о решавању спора око назива Македоније, јер сматра да је тај споразум против македонских националних интереса и интереса државе.

„Договор о промени имена државе је ‘дивље месо’ уметнуто у здрав организам, које нас гуши и тек ће нас повући надоле ако се не супротставимо“, рекао је он на антивладином „маршу“ опозиције у Охриду.

Мицкоски је упозорио грађане да се, ако споразум с Грчком прође на рефередууму који се одржава у наредну недељу, 30 септембра, „губи национални идентитет“ и да се „истовремено Грчкој даје кочница да блокира европски пут Македоније, када жели и како жели“.

„Ако се на референдуму да ‘зелено светло’ Договору с Грчком, практично се укључује ‘црвено светло’ за референдум (о независности Македоније) из 1991. године“, оценио је лидер опозиције Христијан Мицкоски.

Грађани Македоније треба да се 30. септембра изјасне на референдуму да ли су за договор с Грчком, којим је предвиђено да Република Македонија свом називу дода географску одредницу „Северна“, а споразум предвиђа и гаранције за македонски језик и национални идентитет.

Успешан референдум и уставне промене на основу тога до краја ове године, које гарантују промену назива државе у „Северна Македонија“, услов су за интеграцију Македоније у ЕУ и НАТО, што је Грчка блокирала, захтевајући да се најпре реши међусобни спор око назива.

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*