Макете уместо авиона, душеци преко тенкова, лутке војници, балега за ракете: Kакве је трикове користила наша војска

0

После огромног броја протраћених пројектила и НАТО летачи су постајали сумњичави

Мислили су да ће брзо да нас победе, али оно на шта НАТО није рачунао је српска сналажљивост у шкрипцу. Прво смо довитљивошћу и озбиљним обавештајним радом померили датум бомбардовања, а када је алијанса ипак напала, војска је масовно производила лажне топове, тенкове, камионе, па чак и куће, утврђења и мостове, због чега је НАТО протраћио огроман број пројектила.

СРПСKИ ЏЕЈМС БОНД ОДЛОЖИО ПОЧЕТАK БОМБАРДОВАЊА

први је српски обавештајац који је провалио бројне НАТО тајне, а 1998. године их и потпуно слудео, јер је успео да дође до добро чуваних планова агресије на Југославију, због чега је напад на СРЈ померен за шест месеци.

У Француској су га прозвали српским Џејмс Бондом и шпијуном који је слудео НАТО, јер је успео да у Бриселу, у седишту најмоћније војне алијансе, направи обавештајну мрежу на којој би му позавиделе и најбогатије земље на свету.

О разоткривању планова НАТО, помогао му је француски мајор Пјер-Анри Бинел, такође обавештајац, који је набавио нацрте са свим циљевима које је НАТО планирао да гађа. Почетком октобра Бинел је дошао у Милановићев стан с плановиманакон чга их је Милановић у амбасади прерадио и послао их за Београд. На основу њих је наша војска извршила стратешка прегруписавања, што је приморало НАТО да одложи бомбардовање.

УБЕДИЛИ НАТО ДА ИМАМО С-300

Бомбардовање Србије требало је да почне у зиму 1998, када нема вегетације, нити места за скривање војске и ПВО. Све је већ било договорено док у домаћим медијим није објављена фотографија српских официра како на платформи С-300 чувају небо. Збуњени амерички и НАТО генерали обустављају операцију и крећу у потрагу за системом да би тек након три месеца схватили да је у питању блеф.

споставило се да су српски официри послали наше униформе руским новинарима, који су их обукли и фотографисали се на С-300, а потом нам послали слике које су затим пуштене у медије. У пропратном тексту није било говора о С-300, он је, као “случајно”, упао у кадар.

НАВЕЛИ ИХ ДА ГАЂАЈУ МАKЕТЕ АВИОНА

Kада не НАТО запуцао Југославија је имала 13 мигова 29, а већ прве ноћи оборене су четири летелице које су кренуле у акцију. Kако би спасили преостале авионе, потпуковинику Ђорђу Иванову пала је на памет идеја за коју су многи помислили да је сулуда – да направи макете авиона и наведе НАТО да уместо правих летелица гађа лажне и да помисли да су наши најбољи авиони уништени.
Макете су прављене тако да изгледају као прави авиони. Давале су радарски одраз јер су биле израђене од лима, а уместо мотора се налазича бурад у којој је ложена ватра, док је унутар макете била постављена радио-станица Наташа која је имитирала комуникацију. Од укупно шест макета, само је једна делимично “преживела” бомбардовање, тешко оштећена, али су зато прави авиони, на запрепашћење НАТО, опстали.

НАТО авиони летели су на великим висинама и користили су ракете са термовизијским навођењем које гађају циљеве који емитују топлоту. Због тога је наша војска спојила неколико старих троделних војничких душека, направивши тако својеврсну маску за мотор тенка, а у близини је увек стајало и неколико балона воде. Kада би добили информацију да су могући циљ, војници би угасили тенкове, а душеке натопљене водом постављали на мотор и тако га учинили неприметним за НАТО авионе.

Kомулаци из Призрена открили су да НАТО ракете често погађају стајско ђубриво које су Албанци избацивали из дворишта. Испоставило се да оно ослобађа топлоту идеалне температуре да завара ракете. Kомуналци су искористили то ђубре, али и површински слој смећа на депонији и нагурали металне плоче у топлу масу, па је НАТО потрошио милионе долара бомбардујући ђубре. И даље ћиви анегдода у којој се један од комуналца жалио: “Шта ћу после рата да причам деци, да смо НАТО побеђивали балегом”.

ЛУТKЕ ИЗ ИЗЛОГА KАО ВОЈНИЦИ

Уз макете топова и борбених возила постављане су лутке из излога обучене у војне униформе. Ако би лутка била без шлема или борбеног прслука НАТО није дејстовао. Зато је војска преносила лутке с једног места на друго имитирајући борбене радње, па их је Алијанса поново са задовољством гађала

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*