Макрон и Ле Пенова у клинчу: Kо је „Путинов човек“, а ко „исламска пудлица“?

0

Kандидати за председника Француске Емануел Макрон и Марин ле Пен разменили су политичке ударце на почетку недеље у којој ће се одржати други круг избора.

Макрон је трећи дан заредом своју ривалку назвао екстрмисткињом, док је она њега назвала клоном непопуларног социјалистичког председника на одласку Франсоа Оланда.

Француска председничка кандидаткиња крајње деснице Марин ле Пен оптужила је свог противника у другом кругу Емануела Макрона да је марионета света финансија и исламских фундаменталиста.

Ле Пенова, која се нада да ће победити популистичком кампањом попут америчког председника Доналда Трампа, упоредила је Макрона с Трамповом противницом Хилари Kлинтон.

Она је више пута оспоравала Макронов аргумент да он представља промену и назвала га пудлицом непопуларног одлазећег председника Франсоа Оланда.

Ле Пенова је казала да је Макрон кандидат „кавијар левице“ и „морализаторских снобова“ и упозорила да његова политика усмерена ка предузетницима неће створити нова радна места у Француској већ у иностранству и да ће оставити француске раднике гладне.

Центристички кандидат на председничким изборима у Француској Емануел Макрон упоредио је Ле Пенову са руским председником Владимиром Путином, наводећи да ће, ако буде победила, њена политика изазвати „економски рат“ за Француску.

Програм странке Национални фронт, на чијем челу је Ле Пенова, је програм „протекционизма, изолације и национализма што води ка економском рату, беди и рату уопште“, рекао је Макрон на митингу у Паризу.

Макрон је критиковао и презир Марин ле Пен према Европској унији, наводећи да, за разлику њеног позива за „Фрегзит“, он жели „снажну Француску у Европи која је штити“.

Указао је и на то како Ле Пен „бира политичке пријатеље“.

– Сви знамо ко су савезници Ле Пен – (мађарски премијер Виктор) Орбан, Путин. То нису режими отворене и слободне демократије – казао је Макрон, пренео је „Политико“.

Најновије анкете показују да Макрон уочи недељних избора води пред Ле Пен с 61 напрема 39 посто. Француској се на изборима нуди избор између Макронове визије веће интеграције с модернизиранијом Европском унијом, те позивима Ле Пен на излазак из еврозоне и контролисање имиграције.

– Борићу се до последње секунде не само против њеног програма, него и против њене идеје онога што чини демократију и Француску републику – истакао је Макрон након што је одао почаст Мароканцу који се пре 22 године утопио у Сени.

Младог имигранта тада су у воду гурнули скинхеадси који су присуствовали шетњи за Дан рада у организацији Националног фронта којом је тада владао отац Марин ле Пен, познат по екстремнијим ставовима од своје кћери.

Ле Пенова је од преузимања Националног фронта много радила на томе да странку очисти од ксенофобичних и антисемитских асоцијација и да га тиме приближи ширем бирачком телу.

Овог викенда је нагласила како више није у контакту са својим оцем, те да није одговорна за његове коментаре.

Њен отац је свој традиционални говор за 1. мај одржао поред кипа француске средњовјековне хероине Јованке Орлеанке, само неколико стотина метара од места на којем је Макрон одавао почаст Мароканцу.

– Емануел Макрон је на турнеји по гробљима. То је лош знак за њега – рекао је Жан-Мари ле Пен.

Иначе, у Паризу су на крају првомајског скупа избили велики нереди. У сукобима демонстраната и полиције повређено је шесторо полицајаца, а Марин ле Пен је навела да то не жели да види на улицама.

 

 

Танјуг, Бет, Индекс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*